Kort sagt: Har du en mobiltelefon från någon av världens ledande tillverkare? Titta då extra noga när du i framtiden bläddrar i mobilens telefonbok eller öppnar ett sms. Det finns nämligen en hygglig chans att det du ser bygger på teknik från Norra Vallgatan i Malmö.
Lilleputten The Astonishing Tribe, eller TAT som bolaget vanligtvis kallas, har redan lyckats förföra fyra av världens sex ledande mobiltillverkare. Och snart faller troligen den femte för de sydsvenska genierna som började med att programmera datagrafik på skoj.
Av Thomas Frostberg
SUWON, SYDKOREA. Samtidigt som världen rasar mot Nordkoreas kärnvapensprängningar sitter två skåningar i lugn och ro och funderar över det senaste projektet för den koreanska mobiljätten Samsung. Platsen är Suwon, en dryg timmes bilfärd söder om Sydkoreas huvudstad Seoul. Här har Samsung ett av sina viktigaste forskningscenter för mobilområdet. Här sitter också Johan Olsson och Rasmus Henningsson, som tillsammans med tre lokalanställda utgör TAT:s Koreakontor. I takt med att Samsunguppdraget växer lär det bli fler kollegor.
TAT är en fenomenal skånsk framgångssaga om ett litet innovativt bolag som kopplat grepp på flera världsjättar. Redan i dag finns TAT:s mjukvara i 80 miljoner mobiltelefoner på marknaden. Ändå har flera av de stora kunderna inte lanserat några telefoner med bolagets produkt ännu. Det sker först under nästa år. Då kommer licensintäkterna också överstiga intäkterna från design- och konsultuppdrag och därmed ska det vara bevisat att affärsmodellen fungerar.
I år väntas TAT omsätta 50 miljoner kronor, nära en fördubbling jämfört med förra året. Dessutom fortsätter bolaget visa vinst på “några miljoner”, trots snabb expansion: TAT har anställt en person i veckan det sista halvåret och är nu uppe i 75 anställda. Så har det varit sedan starten, snabb tillväxt och god lönsamhet. Den enda riskkapitalist TAT möjligen haft är Centrala Studiestödsnämnden.
Bolaget startades år 2002 av sex grabbar, alla födda på sent 70-tal och med den gemensamma bakgrunden att de tävlat i programmering och skapat häftiga grafiska effekter och musik för datorer med begränsad processor- och minneskapacitet. En utmärkt grund för den som vill bygga mjukvara för mobiltelefoner. I dag bygger de motorn som gör det tekniskt möjligt att göra verklighet av en designers drömmar om hur användargränssnittet i en mobiltelefon ska se ut. Den kompetensen behöver även jättar som Samsung.
Att just Samsung blivit den enskilda kund som genererar mest intäkter beror sannolikt på företagets öppna inställning till nya lösningar. Medan de europeiska mobiljättarna är mer strukturerade och det kan ta väldigt lång tid från första förhandling tills en underleverantör kommer in i en telefonmodell, så är det oftast snabbare puckar hos Samsung. Bolaget är öppet för att prova många lösningar parallellt i olika modeller. De som funkar får hänga med i nästa omgång, medan övriga åker ut lika snabbt. En klar fördel för en liten skånsk uppstickare.
Samsung är en av de två mobiljättar som TAT får avslöja namnet på. Den andra är Sony Ericsson. Dessutom gör bolaget affärer med två av de andra stora spelarna i branschen – och ytterligare en är på väg, enligt vad Rapidus erfar. Affärerna börjar ofta med konsultuppdrag för att integrera lösningen till respektive kund och telefonmodell. Dessutom betalas en fast licensavgift per modell redan när kontraktet skrivs, men de stora vinsterna ligger i framtida licensintäkter för varje såld telefon.
Men frågan är om det blivit något alls av TAT om inte närheten till Sony Ericsson funnits i Lund, där TAT började sin bana genom att sälja konsulttimmar till den lokala mobiljätten. Det finns visserligen gott om skånska företag som tagit rygg på Ericsson och Sony Ericsson i Lund, men få har gjort det lika framgångsrikt som just TAT.
På senare tid har det också börjat uppmärksammas av omvärlden. Förra veckan belönades TAT med förstaplatsen i klassen “Rising Star” när revisionsfirman Deloitte korade Sveriges snabbväxande teknikföretag. I oktober fick bolagets grundare, representerade av Ludvig Linge, Skånes främsta IT-utmärkelse SMIL-priset och TAT blev Årets Rapidusföretag 2005 för att “ha lyckats kombinera avancerad teknik med kreativ design och genom en sinnrik strategi nå ett globalt genombrott som förhöjer upplevelsen i en av vardagens viktigaste prylar.”
Varför denna fascination för ett litet bolag som varken är börsnoterat eller har tusentals anställda? Svaret är enkelt – det är så här framtidens framgångsföretag kommer se ut i många fall. Nischade produktbolag med en överlägsen teknik som går rakt in i hjärtat även hos världens ledande bolag – men utan ambitioner att själva bli många anställda eller gå på börsen. De beter sig helt enkelt inte som ett Ericsson eller Nokia, men spelar en avgörande roll för dessa. Affärsidén består av spjutspetskunnande och licensavtal och därmed kan man hålla kostymen liten. Men då måste man också våga ta steget utanför den nordiska hemmaplanen.
Det gäller att omvärlden – allt från näringsministrar till traditionella affärsmedier – lär sig förstå den nya logiken, annars kommer många stjärnskott aldrig bli upptäckta. Eller ännu värre, bli uppslukade av utländska bolag som bättre förstår att värdera bolagen och entreprenörerna utifrån innehållet i deras verksamhet, snarare än kostymerna de bär. Därför är TAT och raden av liknande bolag så viktiga att hålla ögonen på.
FAKTA OM TAT:
Grundat av Karl-Anders Johansson, Mikael Tellhed, Ludvig Linge, Paul Blomdahl, Hampus Jakobsson och Per Gustafsson.
Grundarna äger 87 procent. Resten ägs bland annat av styrelsens ledamöter. Några externa ägare har mindre andelar.
VD är Charlotta Falvin, tidigare VD för Decuma i Lund och operativ chef på Axis.