Helsingborgsbolaget Ambria Dermatology, under ledning av börsnoterade Probis förra VD Monica Wallter, har rest fem miljoner kronor från privata investerare och Innovationsbron Väst. Bolaget har redan två produkter i kliniska fas II-studier (tester på patienter) och ska använda kapitalet till ytterligare studier, både på klinik och i laboratorium.
Ambria Dermatologys verksamhet bygger på en molekyl kallad pentan-1,5-diol. Molekylen har medicinska egenskaper som upptäcktes av dermatologiprofessorn Jan Faergemann vid Göteborgs universitet, som är grundare och delägare i Ambria. Det rör sig bland annat om antibakteriella egenskaper, samt att molekylen binder fukt och ökar hudens upptag av läkemedelssubstanser. Pentan-1,5-diol kan användas i läkemedel mot hudåkommor, i smink och i så kallade cosmeceuticals; kosmetiska produkter med medicinska egenskaper. Molekylen har inte lika starka antibakteriella egenskaper som antibiotika, men kan vara ett alternativ för patienter som drabbats av resistenta bakteriestammar. Molekylen kan själv inte leda till resistens.
Främst i Ambria Dermatologys forskning ligger ett preparat mot bakteriesjukdomen impetigo, oftast kallad svinkoppor, och ett mot infekterade eksem. Ambria använder dessutom sin patenterade teknologi för att förbättra befintliga produkter på marknaden.
Ambria Dermatology har inga anställda, utan verksamheten drivs av VD och styrelse och man köper in en stor del av forskningen. De nya pengarna ska räcka genom nästa år. Bolaget har tidigare rest omkring fem miljoner kronor från privata investerare och finns i Helsingborgsnätverket PULS portfölj. Monica Wallter är även VD i ett annat av PULS bolag, Pharmapnea, som utvecklar ett läkemedel mot andningsuppehåll under sömnen. Ordförande i Ambria Dermatology är Stefan Appelgren som tidigare varit toppchef i Pharmacia och VD i medicinteknikbolaget Tigran Technologies. Appelgren sitter även i styrelserna för ett annat PULS-bolag, LIDDS, och Helsingborgsbolaget Niconovum.
Av Lisa Kirsebom