PALO ALTO. Köpenhamnsföretaget Atomistix, som tillverkar mjukvara för utveckling av nanoteknologi, satsar nu stort i USA. Nyligen öppnade företaget kontor i Innovation Center Denmark i Palo Alto, Silicon Valley. I dagarna flyttar vice VD Kurt Stokbro över för att leda det amerikanska dotterbolaget. Dessutom satsar företaget på att ta in 15 miljoner dollar från amerikanska riskkapitalister.
VD Thomas Magnussen och finanschef Klaus Melchior har just besökt Silicon Valley för samtal med riskkapitalister, inför en expansion från dagens 46 medarbetare i Danmark, USA och Singapore till 200 anställda. Främst utökas säljpersonal och kundsupport i USA och Asien där företaget har sina största kunder. Nya dotterbolag startas i Kina och Korea.
Massachusetts Institute of Technology (MIT) har redan utnämnt Atomistix till en av åtta danska växtkometer, med potential att inom fem år omsätta 250 miljoner danska kronor. Thomas Magnussen tror på minst det dubbla, även om lönsamheten dröjer till 2009 på grund av snabb expansion. Förra året blev resultatet en förlust på 3,5 miljoner danska kronor.
— Just nu finns ett vakuum som vi fyller ut. Vi har inga riktiga konkurrenter inom nanomodulering inom elektronik. Om tio år kommer hälften av alla produkter att innehålla nanoteknologi. Hela världen rör sig mot att manipulera material på nanometernivå. Det kommer inte att gå utan mjukvara, säger han.
Atomistix produkt, Virtual Nanolab, och är ett virtuellt laboratorium där atomer, molekyler och mikroskopiska nanorör kopplas samman. Resultatet visualiseras med 3D-grafik. Med hjälp av komplicerade numeriska beräkningar baserade på kvantfysisk teori förutser programmet hur materialen reagerar med varandra, något som hittills undersökts i dyra och tidskrävande laboratorieförsök.
Konsumentelektronikföretag som HP, Samsung, Sony och Panasonic samt institutioner som Nasa, amerikanska flygvapnet och Tokyo Institute of Technology använder alla nanoteknik i allt från minimala elektronikkomponenter till slitstarka material för rymdfärder. Samtliga har vänt sig till Atomistix för att effektivisera sina försök.
Atomistix har fått hjälp i USA-flytten av Innovation Center Denmark som guidar genom den amerikanska byråkratin och öppnar dörrar till Silicon Valley-nätverket. Det mesta av produktutvecklingen blir kvar på Niels Bohr-institutet vid Köpenhamns Universitet, där Atomistix föddes 2003. Företaget ägs av ledningsgruppen samt innovationsmiljøn CAT, Center for Advanced Technology, och Dansk Kapitalanlæg.
Av Amanda Termén