Lyngbyföretaget CytoTrack söker fem miljoner euro till kliniska tester av sin produkt. Diskussioner pågår just nu med flera riskkapitalbolag. CytoTrack har utvecklat ett instrument för cellräkning, som påminner om en flödescytometer. En första variant av instrumentet ska användas för att finna fria tumörceller som cirkulerar i blodet hos cancerpatienter. Redan ett mycket litet antal celler kan tyda på att patienten inte reagerar som tänkt på sin cellgiftsbehandling, utan bör få något annat läkemedel.
CytoTrack tog i våras in fyra miljoner danska kronor från riskkapitalbolaget SEED Capital Denmark och från ingenjörsföretaget 2C i Lyngby som stått för utvecklingen av instrumentet. Kassan räcker nu till i april, då man räknar med att ha fått in de nya pengarna.
I bolagets instrument ingår ett slags CD-skiva som provet med cellerna placeras på. Skivan scannas på jakt efter cancerceller och en egenutvecklad mjukvara beräknar exakt var på skivan cellerna finns, så att de kan undersökas i mikroskop. På kort tid får man mycket hög precision; inom loppet av några få minuter kan en avvikande cell hittas bland hundra miljoner normala.
— Dagens tekniker finner en cell bland hundra tusen. Det går att få den precisionsnivå vi har, men man skulle i så fall behöva arbeta med provet en hel dag, säger CytoTracks VD Tom Hede Markussen.
Enligt CytoTracks uppgifter kan tre till fyra veckors behandling räcka för en utvärdering med den nya tekniken, medan det i dag kan krävas upp till ett halvårs behandling.
Testerna av instrumentet utförs på Vejle sjukhus, där prover från flera hundra patienter ska analyseras. Tom Hede Markussen räknar med att CytoTrack ska kunna sälja sin produkt till ett större diagnostikföretag om två år. Han är enda anställd i bolaget, allt utvecklingsarbete sköts av 2C:s ingenjörer. CytoTrack ägs av Symbion Capital I, Biolink Capital, SEED Capital Denmark och 2C. Ordförande är Sten Verland, Biolink Capitals ägare.
Av Lisa Kirsebom