Skånska företag vill inte ta in kvinnor till praktikplatser i styrelserna. Sedan i våras har ingen ny plats öppnas inom ramen för Region Skånes styrelseprojekt och projektledaren Bodil Nilsson konstaterar nu att praktik inte fungerar för att öka jämställdheten i styrelserna.
En handfull tjejer har sedan förra sommaren fått tillfälliga styrelseplatser genom projektet, som syftar till att få fler kvinnor till permanenta styrelseuppdrag. Men senaste månaderna har det gått trögt.
— Det har varit väldigt svårt att hitta företag som är intresserade. De som är igång med ett professionellt styrelsearbete som fungerar vill inte ta in nya personer. Andra bolag vill inte ha extern kompetens alls, säger Bodil Nilsson.
Styrelseprojektet drogs igång 2001 och har så här långt mynnat ut i ett enda fast styrelseuppdrag. Bodil Nilsson drar slutsatsen att praktik inte är ett bra sätt för att få in kvinnor i styrelser och slutar nu leta aktivt efter företag som kan erbjuda en tillfällig plats.
— Det är inget effektivt sätt. Det gäller i stället att få företagsledningar, styrelser och valberedningar att se nyttan av en mer jämställd styrelse. Det handlar om att nöta in detta. Praktikplatser är ingen genväg.
I dag finns ett trettiotal kvinnor i projektets kompetenspool, redo att ta en styrelseplats. En rapport från Region Skåne och Länsstyrelsen i Skåne län visar att andelen kvinnor i skånska bolagsstyrelser är 18 procent. 21 procent av Skånes projektledare och VD:ar är tjejer.
Totalt har runt 140 kvinnor utbildats i styrelsearbete inom styrelseprojektet, som finansierats med en miljon kronor från Nutek och drivs av Region Skånes enhet för näringslivsutveckling tillsammans med Almi Företagspartner och Styrelseakademin. Projektet fortsätter till minst 2008.
Av Kristian Svensson