onsdag 21 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Precise Biometrics vid ett vägskäl – nästa år avgörande

Kort sagt: Stillastående försäljning, fortsatta förluster i mångmiljonklassen, största ägaren har sålt halva innehavet och dessutom har både grundaren och VD:n hoppat av sina jobb. Förutsättningarna kunde varit bättre när Precise Biometrics aktieägare på måndag samlas till extra bolagsstämma för att besluta om en nyemission som ska ge 85 miljoner kronor.

Thomas Marschall, nytillträdd VD sedan en dryg vecka, är den som ska få bolaget på fötter. Det låter som en omöjlig uppgift, men nya tankar om hur bolaget ska få fart på försäljningen gör att läget inte är nattsvart. Det kommande året blir avgörande.

Av Thomas Frostberg och Kristian Svensson

Få områden har varit så i fokus som säkerhet sedan Precise Biometrics gick på börsen i slutfasen av IT-boomen år 2000. Terrordåd, datorintrång och identitetsstölder på nätet borde fått marknaden att dra i väg rejält för Lundabolaget som utvecklar lösningar för säker inloggning i IT-system, säker inpassering i byggnader och identitetskontroll vid gränser och ombordstigning på flygplan. Men icke.

Under årets första nio månader omsatte Precise Biometrics 36,3 miljoner kronor – en ökning med futtiga 100.000 kronor. Resultatet försämrades med nära fyra miljoner kronor. De senaste åren har visserligen bjudit på en del positiva överraskningar som en nationell ID-kortsorder till Thailand, men fortfarande trillar uppdragen in oregelbundet och bidrar till en ryckig utveckling på börsen.

Vad kan en ny VD göra åt det?

Precise Biometrics kärna är den mjukvara som möjliggör lagring och jämförelser av fingeravtryck. Fördelen är att lösningen kräver extremt lite minne och därför kan lagras på smarta kort som inpasseringskort, framtidens kreditkort och även SIM-korten i mobiltelefoner. Därmed krävs ingen uppkoppling mot en central databas, vilket både minskar risken för att systemet hackas och ökar integriteten för användaren, som aldrig behöver lämna ifrån sig fingeravtrycket till en central myndighet.

Det borde vara lika enkelt som att sälja isglass en het sommardag, men hittills har det gått hackigt och trögt.

En viktig förklaring är att kunderna är myndigheter eller hela länder, där beslutsprocesserna drar ut på tiden och påverkas av politiska processer. I dessa upphandlingar är Precise Biometrics dessutom bara en kugge i hjulet. Bolaget levererar sin biometrilösning som en av många komponenter till stora konsortier som lägger anbuden och Lundabolaget kan inte påverka särskilt mycket.

Men det största problemet kan ha varit att bolaget försökt sälja det de är bäst på – säkerhet – istället för det som kunderna vill ha – nytta. Åtminstone är det så man kan tolka bolagets nya VD Thomas Marschall när han talar om att sälja fler användningsområden än rena säkerhetslösningar.

Vad han menar med det? SAS tjänar som exempel. Precise Biometrics har länge försökt sälja in biometri som säkerhetslösningen för flygbranschen, men det var enligt Thomas Marschall först när SAS såg nyttan med biometri för att effektivisera logistiken kring incheckning, bagagehantering och identitetskontroll vid ombordstigning som de slog till. Nu i höst rullas lösningen ut i Sverige och på sikt i resten av Norden.

Marschall går så långt att han till och med öppnar för att ge bort biometrilösningen till nationella ID-kortsprojekt, om bolaget ser att efterföljande marknad är tillräckligt intressant. I Thailand-fallet var man nära att missa ordern, eftersom priset var för högt och landet var på väg att välja bort biometri helt. Därför närmast slumpades licenserna bort. I stället ser man nu nästa fas där allt fler myndigheter och företag ansluter sig till det nationella ID-kortet. En lösning som i praktiken blivit nationell standard är det självklara valet även för andra aktörer.

Eller som Marschall uttrycker det:

“Den som får ett land sitter på det och är den mest intressanta leverantören.”

Och på frågan om bolaget faktiskt kan komma att ge bort licenser helt gratis:

“Utgångspunkten är att få optimal intäkt per projekt, men det kan inte uteslutas – om vi kan få garantier för att den efterföljande marknaden är tillräckligt intressant.”

Ett våghalsigt men intressant tecken på nytänkande. Precise Biometrics tycks ha fått en VD som är säljare mer än något annat. Frågan är bara om det räcker hela vägen.

Biometrimarknaden bedöms i flera analyser växa mycket kraftigt de kommande åren och snart vara värd miljarder dollar årligen. Men än så länge är inte ens de globala jättarna lönsamma.

För en aktör som Precise Biometrics kan nischningen innebära stora fördelar, eftersom de kan samarbeta med alla de stora bolagen och därmed nå framgång nästan oavsett vilket konsortium som vinner ett nationellt ID-kortsprojekt. Enligt Precise Biometrics informationschef Ann-Sofi Höijenstam är de med i 30 nationella ID-kortsupphandlingar där köparen önskar eller kräver matchning av biometrin lokalt på användarens smarta kort. I de fallen finns egentligen bara en allvarlig konkurrent.

Å andra sidan finns alltid risken att en liten aktör blir överkörd av jättarna när den inmutade nischen blir tillräckligt intressant. Eller att man inte orka hänga med om marknaden plötsligt exploderar. Redan i fallet Thailand resonerade förre VD:n Christer Bergman om behovet av att sätta upp kontor i Asien för att hantera nya förfrågningar. Skulle det trilla in ett 10-tal liknande projekt inom 6-12 månader lär inte ens 85 nya miljoner räcka för att expandera tillräckligt snabbt.

Ingen tror på lönsamhet förrän tidigast 2008, men det kommande året blir onekligen intressant för Precise Biometrics.

Kort sagt: Stillastående försäljning, fortsatta förluster i mångmiljonklassen, största ägaren har sålt halva innehavet och dessutom har både grundaren och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • Några tröstande ord till spelbolagen

    Investerarna har inte försvunnit – de investerar bara mindre. Det var ett av budskapen till spelutvecklarna från investerarpanelen vid Nordic Games i Malmö.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.