Efter år av diskussioner kommer nu kött på benen runt de gemensamma upphandlingarna i Öresundsregionen. Det första som svenska och danska sjukhus ska köpa in ihop blir EKG-elektroder, gips och bröstimplantat.
Varorna är först ut i ett mer omfattande projekt som på sikt kan mynna ut i en ny inköpsstruktur för Region Skåne, med tio sjukhus, och Region Hovedstaden, med fjorton sjukhus. Tanken är att gemensamma inköp tvärs över Sundet ska spara pengar – det potentiella inköpsvärdet uppgår i dag till 7,5 miljarder danska kronor.
Idén lanserades av Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu för drygt två och ett halvt år sedan och är unik: inga andra EU-länder har något liknande inköpssamarbete över gränserna.
Projektledaren Christell Eriksen från Köpenhamns Amt kallar valet av de tre första varorna “pragmatiskt”. Till en början handlar det om att hitta inköpsområden som är hanterliga, avgränsade och inte alltför tekniska, men samtidigt måste det finnas intresse på båda sidor Sundet.
Öresundsupphandlingar ska förutom spara att pengar också säkra att regionernas totalt 24 sjukhus tillsammans kan attrahera globala leverantörer. Det nuvarande pilotprojektet med de tre första varorna pågår till slutet av 2007. Då ska så mycket erfarenhet av inköp tvärs över Sundet ha samlats så det går att skapa ett större samarbetsavtal. Projektet kan därefter breda ut sig, inte bara till fler varor inom sjukhusväsendet utan också till andra offentliga inköp tvärs över Sundet.
De första erfarenheterna från pilotprojektet presenteras på en konferens i mars 2007 i Köpenhamn.