Kort sagt: De skånska börsbolagen har de senaste veckorna överglänst varandra i starka rapporter. Det är resultatet av fler ekonomiska drivkrafter än någonsin tidigare. Nya marknader som Kina och Ryssland ger ny tillväxt och på lokal nivå driver jättar som Ericsson och Sony Ericsson på. Högkonjunkturen har varit lång och den stora frågan är vad som händer på andra sidan toppen.
Av Kristian Svensson
Rapporterna från de skånska börsbolagen har under året gått från bra till lysande. I många fall visas exceptionell tillväxt och starkt har blivit ännu starkare. Trenden går tvärs över branscher och gäller stora som små. Undantag finns, men de är få och handlar snarare om stiltje än tillbakagång.
Axis i Lund ser ökad efterfrågan av digitala övervakningslösningar, vilket bidrog till en försäljningsökning på 32 procent under årets första nio månader. Stockholms Lokaltrafik har köpt ytterligare 1.200 övervakningskameror till tunnelbane- och pendeltågsstationer, men det är en perifer affär för Axis som har lejonparten av försäljningen utomlands. Bolaget omsatte 841 miljoner kronor och visade en rörelsevinst på 150 miljoner under de tre första kvartalen i år. Motsvarande siffror för 2005 var 636 miljoner kronor respektive 96 miljoner.
Liknande ser det ut för Malmöbolaget Beijer Electronics. Under januari till och med september växte omsättningen 56 procent i USA och 81 procent i Asien. Sverige ökade bara fem procent. Företaget hade i tredje kvartalet sin starkaste period hittills, trots att det normalt är det säsongsmässigt svagaste. Beijer Electronics säljer bland annat automationslösningar och operatörsterminaler för industrin och omsatte 540 miljoner kronor under årets nio första månader – en total ökning med 21 procent. Rörelseresultatet steg till 60 miljoner från 44 miljoner motsvarande tid 2005.
Kontraktstillverkaren PartnerTech i Malmö ökade försäljningen med 56 procent till 2.257 miljoner kronor under årets tre första kvartal, jämfört med samma tid i fjol. Rörelsevinsten växte med 112 procent till 138 miljoner. Bakom framgången finns allt fler större ordrar från bland annat norska Tomra, som gör automater för returer av flaskor och burkar.
Riktigt bra bett i stålet har det varit för Malmöbaserade BE Groups VD Håkan Jeppsson, som på tisdag är gäst på Rapidus frukostmöte. Bolaget, som handlar med metaller, är ännu inte på börsen men enligt rykten nära notering. Tredje kvartalet var det bästa hittills och bidrog till att öka niomånadersförsäljningen med nära tio procent till 4.743 miljoner kronor. Rörelseresultatet klättrade till 383 miljoner. Tillväxten är speciellt bra i Baltikum och Östeuropa.
ReadSoft gjorde under tredje kvartalet flera internationella affärer, bland annat köpte British Petroleum Helsingborgsbolagets lösning för elektronisk fakturahantering. Omsättningen till och med september ökade 16 procent till 318 miljoner kronor. Rörelseresultatet föll dock till 18 miljoner från 23 miljoner samma tid i fjol.
Bland de börsnoterade IT-konsultbolagen med stor verksamhet vid Öresund finns Know IT, HiQ och Cybercom. Företagen har gått rejält framåt under året, bland annat efter affärer med starkt växande Sony Ericsson och Ericsson.
Utvecklingsbolagen Precise Biometrics och Probi i Lund har dock trampat vatten. Precise omsatte i princip samma som i fjol, 36 miljoner kronor, medan Probi gick marginellt tillbaka till 21 miljoner. Båda visar en förlust i samma storleksordning som 2005. Det gör däremot inte SwitchCore. Försäljningen under årets nio första månader rasade till 51 miljoner kronor från 93 miljoner motsvarande period 2005. Förlusten mer än dubblades till 48 miljoner.
Lars Johanson, chef för aktiehandel syd inom SEB, sätter siffror på trenden. Cirka 40 procent av de rapporterande bolagen överträffar förväntningarna. 40 procent levererar som förmodat medan 20 procent gör lite under förväntan. Till detta hör att prognoserna är högt satta i dag. Men vad ligger bakom denna urstarka konjunktur som inte tycks ge sig utan bara bli bättre?
Under senare år har tillväxtmarknader som Kina, Ryssland och Indien fått upp farten. Den globala medelklassen växer och i ett lågt ränteläge vill den konsumera istället för att spara. Trots räntehöjningar världen över har konsumenterna inte avskräckts från att handla.
De klassiska kurvorna med efterfrågan och utbud rör sig på en allt mer internationell nivå. Råvaror köps, investeringar görs i nya system och konsulter anställs för att exempelvis rationalisera fram högre vinster hos producenter. Utvecklingen i exempelvis Beijer Electronics, Axis och BE Group visar att det som händer på andra sidan jorden påverkar Öresundsregionen i allt högre grad.
Ett hot som målats upp mot konjunkturen är oljepriset. Men vårens nivåer över 70 dollar fatet visade sig inte vara något större problem. Dagens Industri skrev i veckan att marknaden snabbt vänjer sig vid höga oljepriser och när de sedan sjunker blir de högoktanigt bränsle för börsen.
Utvecklingen på den amerikanska fastighetsmarknaden är en annan farhåga som nämnts. Sjunkande huspriser skulle kyla av konsumtionen och därmed dämpa konjunkturen. Detta har dock inte hänt i någon större utsträckning, delvis tack vare försiktiga räntehöjningar.
Analytiker talar om att tillväxttakten kommer mattas av de närmaste åren, men vara fortsatt högre än normalt efter en konjunkturtopp. Någon dödsryckning är tredje kvartalet alltså inte. Utvecklingen i USA fortsätter kasta sin skugga över världsmarknaden, men livet på andra sidan toppen beror allt mer på hur starka de nya ekonomierna i Kina, Indien och Östeuropa visar sig vara i ett globalt perspektiv. Det gäller även för de skånska börsbolagen.