Medicinteknikbolaget Medtentia på Ideon i Lund har genomfört ännu en mindre finansieringsrunda. Omkring fyra miljoner kronor i bryggfinansiering har kommit in från nuvarande ägare. Samma sak gjorde man i våras i väntan på att en större runda skulle bli klar. Den pågår fortfarande, och nu behövdes pengar för att bekosta de humanstudier som drar igång i Helsingfors om några veckor förutsatt att bolaget får de nödvändiga tillstånden.
Studien är en så kallad säkerhetsstudie där Medtentias reparationsring inopereras på hjärtpatienter med försvagad mitralklaff. Kirurgen iakttar ringen i några minuter för att se om den fungerar som avsett, och avlägsnar den sedan för att reparera klaffen på traditionellt vis.
— Det är inte ett krav att man gör så, men myndigheterna ser mycket positivt på att vi går försiktigt fram. Operationen förlängs med högst fem minuter. I nästa steg ska vi ansöka om att få operera in vårt implantat permanent, säger VD Olli Keränen.
I början av hösten fick ett forskningsprojekt i Lund mycket uppmärksamhet i massmedia för en metod för att stoppa hjärtklaffsläckage utan reparation av själva klaffen. Det rör sig om ett implantat som kan föras in i hjärtat via en kateter, så att man inte behöver öppna bröstkorgen. Rättigheterna till metoden, som just nu provas på patienter i flera länder, ägs av amerikanska Edwards Lifesciences. Från början utvecklades den dock i samarbete mellan Lundaforskarna och Helsingborgsföretaget Jomed som senare gick i konkurs. Olli Keränen har själv en bakgrund i Jomed och var med om att starta det aktuella projektet.
— Varken vi eller den andra forskargruppen anser att de två metoderna kommer att konkurrera med varandra. De passar för olika patientgrupper, och antalet patienter som behöver behandlas med klaffimplantat växer hela tiden, säger Olli Keränen.
Största ägare i Medtentia är VD, riskkapitalbolaget TeknoSeed, Industrifonden och Sentica Partners. Övriga andelar ägs av grundaren Dan Mogren och affärsrådgivningsföretaget Teknopol.