Rekordåret kom av sig för medicinteknikbolaget Jolife på Ideon i Lund. Efter vårens rivstart fanns förhoppningar om att närma sig lönsamhet, men nu har nya kundkrav på mer data runt hur hjärtmassageapparaten Lucas fungerar på människor bromsat tillväxten.
Under 2005 såldes knappt 500 enheter av Lucas och senast i maj trodde VD Erik von Schenk på mer än en fördubbling av volymen. Nu räknar han med en försäljning runt fjolårets nivå på 20 miljoner kronor, vilket innebar en förlust på drygt 19 miljoner.
— Större affärer i England har satts i vänteläge. Kunderna tar beslut för hela ambulansdistrikt och då kan det handla om enheter till 200-500 ambulanser på en gång. För att så stora investeringar ska gå igenom krävs mer humandata, säger Erik von Schenk.
Nu vill Jolife ta in cirka nio miljoner kronor i en emission riktad till befintliga aktieägare för att bland annat finansiera kliniska studier, som beräknas bli klara nästa år.
Jolife har precis fått ett godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för att sälja USA-versionen av Lucas. Försäljningen går via distributören Medtronic och väntas komma igång i slutet av november.
Då ska bioteknikbolaget HemoCues förre VD Anders Williamsson också ha efterträtt Semmy Rülf som Jolifes styrelsordförande. Semmy Rülf stannar kvar i styrelsen men lämnar ordförandeskapet på grund av tidsbrist.
— Anders Williamsson har bred erfarenhet från marknadsföring och försäljning i USA genom att ha varit chef för HemoCue i femton år, säger Erik von Schenk.
Drygt femton personer arbetar på Jolife, som ägs till största delen av Lars Sunnanväder, CapMan och InnovationsKapital.