onsdag 21 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Privat investerare satsar fem miljoner i enzymfärgbolaget BioLocus

Bioteknikbolaget BioLocus i Hørsholm har fått in fem miljoner danska kronor från en privatperson och letar nu efter en ny VD som ska expandera det lilla företaget. I våras fick BioLocus dessutom löfte om upp till 5,6 miljoner kronor under tre år från den nyinstiftade Danske Maritime Fond.

BioLocus har utvecklat en färg för båtbottnar med enzymer som hindrar organismer från att fästa på båten. Så kallad marin påväxt är ett stort problem både inom kommersiell sjöfart och för fritidsbåtsägare, eftersom fartygets fart och bränslekonsumtion påverkas negativt. Lösningen på problemet har länge varit färger med giftiga ämnen, som nu förbjuds.

BioLocus miljövänliga enzymfärg CoatZyme började säljas i liten skala i somras, och företaget har fått godkännande från svenska miljömyndigheter för en provintroduktion av färgen i Sverige i vår. Den första versionen är till för fritidsbåtar, men pengarna från maritima fonden syftar till en vidareutveckling av färgen för användning på större skepp.

Flera andra färgtillverkare utvecklar i dag miljövänliga båtfärger. Ett exempel är storföretaget Akzo Nobel som har patentsökt en silikonbaserad färg med en struktur i nanoskala som gör det svårt för organismer att fästa på ytan.

— Den sortens färg kräver en viss hastighet för att fungera, så den är bäst för snabbgående båtar som inte ligger stilla så länge i taget. Den är däremot inte så bra för fritidsbåtar, säger nuvarande VD Knud Allermann, som också hävdar att BioLocus färg blir både billigare och lättare att reparera vid de småskador som fritidsbåtar ofta får när de går emot bryggor och stenar.

Totalt har BioLocus fem anställda och huvudkontor i Hørsholms forskarpark. Merparten av verksamheten finns dock i externa laboratorier. Ordförande är Aage Christian Hansen. Ägare är grundarna, Knud Allermann och mikrobiologen Ib Schneider, DTU Innovation och flera privata investerare.

Bioteknikbolaget BioLocus i Hørsholm har fått in fem miljoner danska kronor från en privatperson och letar nu efter en ny […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.