tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Börsaktuella Biovitrum kund i SARomics nya nischbolag

Forskningsföretaget SARomics har fått de första kunderna till sin verksamhet på MAX-lab i Lund. Det är börsaktuella Biovitrum och O-listenoterade Active Biotech som köpt tjänster för kristallisering och strukturbestämning av proteiner från det nya dotterbolaget SARomics Biostructures.

Nästa vecka presenterar VD Björn Walse verksamheten på Biotech Forum i Köpenhamn med förhoppningen att locka danska bioteknikföretag. Han ser nämligen en trend att allt fler firmor lägger ut nischad forskning.

— Många mindre bioteknikbolag har inte råd att ha en egen avdelning med kristallografer utan vill outsourca tjänsten. Det har exempelvis nu Biovitrum gjort, säger Björn Walse.

SARomics Biostructures ägs till hälften av SARomics och till hälften av fyra forskare på Lunds Universitet. Verksamheten handlar om att bestämma strukturen hos proteiner med hjälp av röntgenkristallografi. Det hela utförs på synkrotronljusanläggningen på MAX-lab där högintensiva röntgenstrålar leds in i en proteinkristall. Utifrån hur strålarna bryts går det att bestämma atomernas positioner i proteinet.

— Vi hoppas på en synergieffekt. Kan vi i dotterbolaget bestämma strukturen på ett protein åt en kund så kan förhoppningsvis moderbolaget SARomics arbeta vidare med informationen inom exempelvis strukturbaserad läkemedelsdesign, säger Björn Walse.

Tre personer arbetar på SARomics, medan dotterbolaget SARomics Biostructures har en anställd. Sedan tidigare finns Lundabolagen Alligator Bioscience, Active Biotech och Cartela samt Symphogen i Köpenhamn bland SARomics kunder.

Forskningsföretaget SARomics har fått de första kunderna till sin verksamhet på MAX-lab i Lund. Det är börsaktuella Biovitrum och O-listenoterade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.