tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lennart Prytz (s): Lund ska vara Skånes tillväxtmotor – men knoppa av mogna företag

Jag tycker att Din bild blev väl negativ vid valbodarna i lördags. De flesta som står där är fritidspolitiker och har ringa eller liten erfarenhet av näringspolitik, som är en kommunstyrelsefråga.

Du kanske önskar dig att det skall vara den överordnade frågan i kommunalpolitiken. Instrumenten för en näringspolitik finns i huvudsak i rikspolitiken. Skola, vård och omsorg är 80 procent v vår verksamhet.

I kommunstyrelsen har vi ett särskilt utskott som följer näringslivsfrågorna, den så kallade Brunnshögsgruppen. Den består av politiker från kommunstyrelsen, byggnadsnämnd och teknisk nämnd.

I mitt arbete som kommunstyrelseordförande ligger huvuddelen av de politiska kontakterna med näringslivet, det vill säga med Lunds nyföretagscentrum, Ideon-sfären, universitetet, BMC, Öresund Science Region, Innovationsbron, de internationella storföretagen, bransch- och områdesmöten med företagarna osv.

Sedan vi fick majoritet efter 1994 års val har vi successivt förstärkt arbetet med näringslivsfrågorna, men här finns mer att göra. Personligen lägger jag ungefär en dag i veckan på kontakter med näringsliv, högskola och innovationsmiljöer.

Lunds uppgift är att vara Skånes tillväxtmotor och den uppgiften fyller vi väl. Från Lund skall vi lämna från oss, knoppa av, de färdigutbildade ungdomarna, de mogna företag som likt Teleca vill verka inom någon annan stadsdel i storstadsområdet osv. Det är för oss en naturlig process. Vårt uppdrag i det avseendet är regionalt.

Nedan (se länk) följer vad som sagts om näringlivsfrågor i vårt handlingsprogram som Rapidus tydligen bara fått en förkortad version av.

Lennart Prytz

Kommunstyrelsens ordförande (s)

lennart.prytz@lund.se

Vårt handlingsprogram har som rubrik ”Ett växande Lund”. Tillväxt, trygghet, tillgänglighet är nyckelorden. Målet för politiken formuleras så här:

”Målet för vår politik är ett Lund som växer, utvecklas och förnyas, ett Lund grundat på arbete, kunskap och kompetens, på kulturmångfald och internationella kontakter, på social trygghet och miljömedvetenhet för en hållbar utveckling.”

1. Se Lund som en del av storstadsområdet Lund – Malmö – Köpenhamn

Som en del i ett storstadsområde med stark tillväxtpotential och internationell lyskraft måste utvecklings- och förändringsarbetet i kommunen stärkas. Lunds invånare rör sig i sitt dagliga liv långt utanför stadens egna gränser för arbete, utbildning, rekreation och kulturupplevelser.

Inom storstadsområdet behöver vi en gemensam samhällsplanering som…

…öppnar möjligheter till en större arbetsmarknad,

…förstärker den redan starka kollektivtrafiken,

…bevarar de gröna stråken mellan hus, bostäder, vägar och bebyggelse, och

…ger tillgång till ett bredare och bättre (varierat) fritidsutbud.

2. Profilera Lund som tillväxt- och kulturstad bättre

– Ge bättre information till dem som bor, arbetar, studerar eller besöker Lund.

– Erbjud extra service för långvariga gäster som t ex gästforskare, utländska studenter, värnpliktiga och internationell personal på arbetsplatserna.

– Förstärk besöks- och turistverksamheten.

– Öka samverkan med grannkommunerna.

– Internationell engelskspråkig IB-skola startas omedelbart.

3. För dialog med näringslivet

Lunds näringsliv är rikt differentierat. Flertalet företag är små eller medelstora med ett fåtal anställda. Några större internationella företag svarar tillsammans med offentlig sektor för en stor del av arbetskraftsbehovet.

Kommunen bör föra dialog med företagsgrupper i skilda branscher och storlekar om förutsättningen för tillväxten i Lund, behov av kommunal service och infrastruktur, mark med mera så att kommunens planering kan möta även framtida behov.

Marknadsför Lund som Kunskapsstaden och Kulturstaden.

4. Slå vakt om innovationsmiljöerna

Den kreativitet som utvecklas inom universitetet, i företagen och bland enskilda i Lund måste tas tillvara. Kommunen bör verka för att samarbetet mellan universitets utvecklingsinsatser, forskningsbyn Ideons verksamhet och andra innovationsfrämjande miljöer blir tydligt. Det ska vara enkelt för den enskilde att vända sig till och få hjälp av rätt person/organisation.

Nyföretagande ska stimuleras. Innovationsmiljöerna ska bli välkomnande och allmänt tillgängliga. Brunnshögsområdet ska marknadsföras som en plats för nya kreativa företag och forskningsanläggningar. Kommunen bör aktivt verka för att Maxlab IV, ESS och liknande forskningsanläggningar förläggs till Lund. En etablering av dessa anläggningar till Lund kommer att kräva en helt ny översiktlig planering, där en viktig utgångspunkt är en långtgående miljöhänsyn.

5. Förstärk samverkan mellan arbetsförmedling, försäkringskassa och kommun

Tillgången till arbetskraft med internationell bakgrund och från olika kulturer är och bör ses som en fördel i Lunds arbetsliv.

En aktiv arbetsförmedling kan lösa arbetskraftsbehov och förhindra att flaskhalsar uppstår.

Arbetsmarknadspolitiken bör ligga steget före. Vi vill utveckla nya broar att gå på, från det gamla till det nya. Alla som förlorar sitt arbete ska få hjälp snabbt och hjälpen ska vara anpassad efter ens eget behov. För detta behövs ett bättre samarbete mellan arbetsförmedling, näringsliv och offentlig sektor.

Alla ska veta att man kan vända sig till arbetsförmedlingen för kvalificerad hjälp. Praktikplatser, plusjobb, prova-på-jobb, samarbete mellan arbetsförmedling och bemanningsföretag – nya lösningar ska utvecklas för att möta en ny tids krav.

6. Lund skall vara attraktivt för studenter och ungdomar

Lunds kommun ska ha fortsatta goda och nära kontakter med Lunds universitet. Kommunen ska – tillsammans med universitetet – medverka till att fler får möjlighet att studera i Lund på högskolenivå. Det kan göras genom att vi påverkar staten att förlägga fler utbildningar till Lund och genom marknadsföring av Lund som studieort. Vi socialdemokrater vill också skapa kreativa mötesplatser där studerande kan mötas och träffas över ämnesgränserna.

Med välutbildad arbetskraft blir Lund attraktivt för företagande.

Jag tycker att Din bild blev väl negativ vid valbodarna i lördags. De flesta som står där är fritidspolitiker och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.