tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Christer Wallin (m): Grannkommunerna har gjort ett bättre jobb än Lund

I Rapidus analys läser jag “Om ni inte lyssnar och lyfter upp näringslivsfrågorna på dagordningen så ställer Företagarnas Parti upp i nästa val – så börja jobba nu eller förlora mandat 2010.”

Det tycker jag vore en bra idé, jag är ju själv också företagare (och det är jag mer än politiker) och jag tycker också att näringslivsfrågorna hittills varit styvmoderligt behandlade. Vinner vi valet lovar jag att det ska bli bättring eftersom det är en av de viktigaste frågorna för Lund i framtiden. Jag hade tänkt att det är just detta ämne som jag ska engagera mig i framöver.

Därför var det tråkigt att Rapidus inte fick bättre svar i valboden, men samtidigt är ju inte alla uppdaterade på alla frågor. När det gäller näringspolitiken i Lund finns det en hel del övrigt att önska.

I Alliansen har vi ett program som vi arbetat fram i en av våra gemensamma utvecklingsgrupper. Den punkt som Rapidus fick med om nedgrävning av E22:an finns faktiskt med där som en långsiktig vision för framtiden, tillsammans med nedgrävning av järnvägsspåret. Det hamnade där mer som markering att vi pratat om det, än en direkt programpunkt.

Lund har ju uppfattats som ett “självspelande piano” när det gällt näringslivsfrågor och då speciellt när det gäller företagsetableringar. Våra grannkommuner har haft ett sämre utgångsläge men genom satsningar inom dessa frågor har många nu lyckats mycket bra. Lund har inte utvecklat sin marknadsföring alls, till exempel.

Den nuvarande majoriteten har närmast visat ett ointresse för näringslivsfrågor. Undantaget är nog Lennart Prytz själv, som intresserat sig enbart för Ideon och forskningsdriven näringsverksamhet. I ärlighetens namn var vi inte heller speciellt bra i vår förra period på annat än just denna lilla del av näringslivet. Å andra sidan kan man med visst fog konstatera att det inte blivit en brännande fråga förrän under de senaste åren då till exempel Malmö fått fart på sina ansträngningar att vara en bra etableringsort i regionen.

Lund har också en tradition av att låta näringslivet själv sköta sina behov, med olika former av stöd till olika organisationer; till exempel Lund CitySamverkan, Handelsföreningen, Företagarna, Stiftelsen Lunds Nyföretagarcentrum med flera. Detta ska i huvudsak, naturligtvis, fortsätta eftersom de gör ett gott arbete. Men deras arbete måste också kompletteras med en mer utåtriktad/marknadsförande verksamhet.

Vi vill dessutom bland annat inrätta en företagslots, förenkla bygglovsprocessen, marknadsföra Lund som etableringsort bättre och samla denna utåtriktade verksamhet under ett paraply för både näringsliv och turism. (För en mer utförlig genomgång klicka på länken nedan.)

Christer Wallin

Moderaterna i Lund

christer@wochd.se

Våra förslag till förbättringar ur kommunalt perspektiv kan kort beskrivas i punktform, med lite utvik:

“Lund ska ha ett välkomnande företagande och näringsliv”:

– Inrätta en företagslots med tjänstegaranti för att hjälpa både nyföretagare, etablerade företag och företag som vill etablera sig i kommunen med att ta sig igenom den ganska snåriga byråkratidjungeln. – en sorts “one-stop-shop”.

– Underlätta etableringar av företag i företagsområden, förenklade bygglov, kompletta men enkla miljöredovisningar med mera. Ta bort onödig byråkrati och regler.

– Marknadsföring av Lund som etableringsort måste bli mer offensiv. (Se till exempel vilka resurser och resultat Malmö fått)

– Underlätta och gör Lund mer attraktivt även för tillverkande och tjänsteproducerande företag, dvs även företag som inte är forskningsdrivna och/eller högteknologiska ska känna sig välkomna även om Lunds profil även fortsättningsvis ska och kommer att präglas av forskning och teknikutveckling.

– Brunnshögsområdet skall utvecklas.

– Gastelyckan/Hasslanda ska också fortsätta utvecklas men därefter måste nya verksamhetsområden både i Lunds stad och i byarna öppnas upp för fortsatt expansion. Markbrist får inte vara anledningen till att man väljer en annan etableringsort. (Hasslanda flygplats bör således flyttas och kommunen bör hjälpa flygföreningen med att finna en annan, bättre plats)

– Koncentrera Lunds utåtriktande/marknadsförande verksamhet under ett “paraply” så att resurser för just näringslivsfrågor och turism (med mera) får så stor effekt som möjligt. Många frågor om etableringar hör ihop med att den övriga kommunala servicen är god, även sådant som inte direkt uppfattas som näringslivsfrågor. (Till exempel, -hur är skolan för våra barn?, -hur är vården?, -vad finns för fritiden?, -hur är boendet i Lund? osv)

– Den fina infrastruktur som finns i Lund måste bevaras och byggas ut för att göra Lund till en attraktiv kommun att bosätta sig i och för att etablera företag i.

– Utveckla Lunds city, med hjälp av till exempel Lund Citysamverkan. Centrum och centrumfrågorna är viktiga för Lund som en attraktiv stad att bo och verka i. Alliansens citygrupp har mer utförligt behandlat denna fråga men i avsikt att utveckla centrum behövs en bättre tillgänglighet för både gående, cyklande, bussåkande och bilister. Fler parkeringshus nära centrum, bättre gågator och bättre lösningar för kollektivtrafiken. På så sätt kan centrum få en ärlig chans att konkurrera med externa köpcentrum.

Det behövs nya attityder till företagande:

– Entreprenörsskap och företagande på skolschemat. Kan vara en intressant väg för till exempel gymnasieskolor.

Öppna upp fler områden för företagande:

– Konkurrensutsätt kommunala verksamheter

– Gör svarta jobb vita, gör det enklare att anställa (följer helt vår linje på riksnivå med t

ex avdrag för arbetsgivaravgiften i vissa fall och jobbavdraget för dem som arbetar)

– Underlätta för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden med till exempel lärlingsplatser, men undvik AMS-jobb med mera som inte leder till riktiga jobb.

Gör om Lund för att möjliggöra tillväxt:

– Utveckla stadskärnan för att öka handel och turism, det skapar nya företag och nya jobb.

– Gräv ner järnvägen (jag nämnde det tidigare, men tänk vilka ytor det kunde bli för bostäder, handel och småindustrier.

– Lägg lock över motorvägen (E22:an). Samma sak här för bostäder och industrier. Det har gjorts på andra ställen och just mellan Dalbyvägen och Lund norra är det troligen relativt enkelt, byggrätter ovanpå skulle nog finansiera bygget.

I Rapidus analys läser jag “Om ni inte lyssnar och lyfter upp näringslivsfrågorna på dagordningen så ställer Företagarnas Parti upp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.