Kort sagt: Lunds kommunpolitiker har inte förtjänat det näringsliv som finns i staden. Okunnigheten om och ointresset för företagande och näringspolitik är så utbrett att politikerna borde tvingas delegera makten i många näringsfrågor till personer som begriper området – företagarna själva!
Som påtryckningsmedel borde näringslivets företrädare i Lund gå samman och bilda Företagarnas Parti. (Förkortningen fp är väl för övrigt dessutom snart ledig.)
Av Thomas Frostberg
Lund har kanske Sveriges mest intressanta miljö för nyföretagande, med gott om högutbildade personer i kombination med forskningsprojekt som kan knoppas av från universitetet och befintliga kunskapsföretag till nya startups. Men näringslivet lever också ett ganska isolerat liv, utan nära kontakter med den lokala politiken (om det inte gäller handeln i citykärnan).
I onsdags kryssade jag därför mellan valbodarna i ett regnigt Lund, på jakt efter svaret på frågan: Vad vill partierna göra för näringslivet lokalt? Jag hade bestämt mig för att inte utnyttja journalistens privilegium att kunna ringa direkt till kommunalråd och andra toppnamn i partierna på de nummer som media alltid har tillgång till. Istället var planen att agera som vilken vanlig väljare som helst som söker information inför valet nästa söndag.
Resultatet av rundvandringen var nedslående. Nej, förlåt – det var en fullständig katastrof! Det finns inga andra ord för att beskriva det totala ointresse som råder i Lund för företagande. Hos kristdemokraterna förstod man inte ens frågan om ”lokalt näringspolitiskt program”. När jag förklarade att det handlar om företag fick jag en broschyr om vad kd vill göra i vården!
Inte heller moderaterna kunde svara, utan hänvisade till förstanamnet Christer Wallin, som i valspurten är på semester i Skottland. Centerpartiet, som annars gärna talar varmt om småföretagande, syntes inte ens till. Folkpartiets näringspolitiska visioner sträckte sig till att bygga ut E22:an och skaffa fram ny mark för företag.
På vänsterkanten var det inte mycket bättre ställt. Varken vänsterpartiet eller miljöpartiet hade något att komma med, medan en nervöst skrattande socialdemokratisk valarbetare bläddrade i en kortversion av det lokala aktionsprogrammet och blev glad när han hittade avsnittet ”Näringsliv och arbetsmarknad”. Men läsningen där gjorde ingen gladare, eftersom de politiska förslagen var på nivån ”Vi vill att nyföretagande stimuleras. Men hur? I programmet finns inte antydan till ett svar på den frågan. Hur ska till exempel utflyttning av företag som Teleca undvikas i framtiden? Jag hänvisades då till kommunens växel för att söka kommunstyrelsens ordförande Lennart Prytz (s).
Kort sagt, Lundapartierna skiter i näringslivet. Och de kommer fortsätta göra det tills någon tvingar dem att tänka om. Trots att alla i valrörelsen talar om jobben är det ingen som gör kopplingen till företagen. Den enda kraft som kan ändra på det är näringslivet.
Mönstret var länge det samma för universitetet och studenterna i Lund. De togs alltid för givna och ingen kommunpolitiker brydde sig särskilt om frågor som bostadsbrist för studenter. Inte förrän efter valet 1998, då studentpartiet knep en plats i kommunfullmäktige. Sedan dess har det blivit förändring och helt andra kontakter finns i dag mellan kommunen, universitetet och studenterna.
Näringslivet i Lund borde ta efter detta exempel och starta ett enfrågeparti med enda mål att göra företagsklimatet bättre, oavsett politisk färg i övrigt. Och det är företagarna själva som måste driva detta projekt, inte någon av de etablerade näringslivsorganisationerna, för att visa den direkta kopplingen till det lokala näringslivet.
Det är visserligen för sent att ställa upp i det här valet, men om partiet bildas redan i år har det fyra år på sig att påverka politiken i Lund. Ett effektivt ultimatum till samtliga partier kunde då formuleras så här:
”Om ni inte lyssnar och lyfter upp näringslivsfrågorna på dagordningen så ställer Företagarnas Parti upp i nästa val – så börja jobba nu eller förlora mandat 2010.”