Kort sagt: Efter eBays mångmiljardköp av Skype har intresset för europeiska teknikbolag ökat igen bland amerikanska riskkapitalister. Det är inte bara Indien och Kina som finns på kartan, även den gamla världen kan tydligen komma upp med ett och annat spännande.
Fördelen för en europeisk innovatör är att riskkapitalisterna i USA agerar både snabbare och är villiga att investera betydligt högre belopp.
Men en entreprenör måste då vara beredd att flytta både firman och sig själv till Silicon Valley, enligt Stefan Andreasen, grundare av danska Kapow Technologies som flyttade till Palo Alto i Kalifornien.
Det här är den första i en serie snabbanalyser om danskar som arbetar i Silicon Valley.
Av Thomas Frostberg
PALO ALTO. Kapow Technologies från Hørsholm grundades redan 1998 och är en av överlevarna från dotcom-tiden. Den ursprungliga idén var en marknadsplats där annonser för bilar, båtar, sista minuten-resor och fastigheter sammanställdes från olika håll på nätet. Sajten blev snabbt en succé och lockade en miljon användare – men problemet var att ingen ville betala för tjänsterna. Så Kapow sålde e-handelsplatsen, men behöll rättigheterna till produkten och bytte inriktning till mjukvaruföretag.
Produkten är “limmet” i webblösningar där innehåll och system ska knytas samman mellan olika sajter, en allt starkare trend på nätet. Danske Bank, Deutsche Post, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), TDC Online och Tidningarnas Telegrambyrå (TT) finns bland kunderna.
Steget över till mjukvarubolag innebar samtidigt att marknaden ändrades och plötsligt var global, med USA som ett av de viktigaste målen. Men att ta sig in i USA är lika svårt som det är åtråvärt. Det brukar sägas att det räcker med någon procent av den amerikanska marknaden för att göra europeiska teknikbolag lönsamma, men den där första procenten är oerhört svår – och kostsam – att nå.
Därför har det uppstått en marknadsnisch för riskkapitalbolag som kan både europeisk och amerikansk affärskultur och kan hjälpa teknikbolag att ta språnget över Atlanten. Kapow förhandlade med två av dem: Vision Capital och Kennet Venture Partners, båda baserade i Silicon Valley. Efter en granskningsprocess, som enligt Stefan Andreasen var betydligt mer ingående än den som europeiska investerare normalt gör, blev det slutligen Kennet Venture Partners som i februari förra året investerade drygt fem miljoner euro i Kapow.
“Det är mycket bättre pris här. En orsak är att marknaden är större. Vi var inte lönsamma vid investeringen, men Kennet ville se att vi kunde bli lönsamma vid en skalering av försäljningen.”
Just möjligheten att skala upp försäljningen ser förstås lite annorlunda ut i ett land som USA, med ett språk och någorlunda likartad lagstiftning, jämfört med det europeiska myllret. Det förklarar också en del av den prisskillnad som råder vid en investering. Enligt Stefan Andreasen skulle riskkapitalvärldens motsvarighet till ett Big Mac-prisindex se ut ungefär så här:
Ett bolag som är värt en miljon i Danmark eller Sverige är värt en miljon även i USA – men i dollar i stället för i kronor. Med fem till tio gånger mer pengar att hämta är det lockande att gå efter amerikanskt kapital, men det har också ett pris – ett enkelt, men närmast ovillkorligt krav från investerarna: Flytta till Silicon Valley! Huvudkontor, bolagsledning och dess familjer. Bolaget ska finnas nära investerarna, annars kan de lika gärna investera i ett lokalt bolag med en intressant idé och bra ledning.
Kapow Technologies går fortfarande med förlust. Först fram mot slutet av nästa år räknar Stefan Andreasen kunna visa vinst. Men USA-marknaden präglar redan bolagets verksamhet starkt. Mer än hälften av försäljningen sker i USA och 20 av de 55 anställda finns här.
Med ett nyvaknat intresse från amerikanska investerare för europeiska teknikbolag är bara frågan om danska och svenska entreprenörer är mogna att ta steget fullt ut och – som i fallet Kapow – göra den personliga investering som krävs för en fullskalig USA-satsning. Det finns en fara att amerikanska kärleksförklaringar annars förblir obesvarade på grund av låg riskvillighet bland europeiska innovatörer.
Thomas Frostberg är Rapidus chefredaktör och utgivare. Under våren arbetade han för San Francisco Chronicle med bevakning av riskkapitalbranschen i Silicon Valley.