Kort sagt: Att köpa eller köpas. Det är frågan för Helsingborgsföretaget ReadSoft. På kort sikt är det troliga scenariot att bolaget blir en flitig köpare i den konsolidering som pågår i branschen. I ett längre perspektiv är det däremot sannolikt att ReadSoft säljs utomlands. Ledningen är nämligen helt öppen med att man kan tänka sig att det egna bolaget blir uppköpt.
Av Martin Ollhage
Redovisningsskandalerna i Enron och Worldcom har blivit en tydlig injektion för dokumenthantering, ett område som ReadSoft specialiserat sig på. Manuell hantering av fakturor, intyg och andra dokument ersätts av Helsingborgsföretagets produkter, som läser in, tolkar och behandlar innehållet. Och med ett ökat kontrollbehov efter skandalerna växer marknaden stadigt.
Efter ett oväntat svagt första kvartal väcktes dock oron för att ReadSoft skulle få problem att bibehålla sin pålitliga omsättnings- och resultattillväxt. Men i förra veckan visade bolaget att svackan var en tillfällighet. Att licensintäkterna åter är på rätt spår ger förnyat hopp.
Totalt är tillväxten i branschen i dagsläget omkring 15 procent per år. ReadSoft räknar med att växa något över marknadssnittet de närmaste åren, vilket ger en omsättning på uppåt 480 miljoner kronor under 2006.
Företaget är världsledande i sin nisch inom det breda området dokumenthantering. Fakturahantering är bolagets mest omfattande och viktigaste del. Här har man större kundbas än samtliga konkurrenter – en framgång som var svår att förutse när grundarna Jan Andersson och Lars Appelstål tillsammans kläckte en idé på Linköpings universitet under sin studietid på 1980-talet. De arbetade fram ett program som med hjälp av en scanner kunde läsa av blanketter och översätta dem till dataspråk. 1990 gav Nutek 250.000 kronor i startkapital och 1,4 miljoner som lån till projektet. Sedan dess har utvecklingen varit imponerande och i dag har bolaget kunder som Siemens, Ericsson, Audi och IKEA.
Men för att behålla sin position i en rejält fragmenterad bransch med många aktörer krävs att förvärvstakten hålls uppe. Amerikanska Captiva, som på vissa områden konkurrerar med ReadSoft, köptes upp av datalagringsjätten EMC i slutet av 2005 och Verity förvärvades ungefär samtidigt av Autonomy.
Och ReadSoft lär inte sitta still och se på när konkurrenterna växer genom sammanslagningar. I början av förra året köpte bolaget 50 procent av danska Consit Development, vilket öppnade upp för affärer med kunder som använder Oracle-baserade lösningar. Köpet ger nya möjligheter i framförallt USA där Oracles affärssystem dominerar framför SAP, som är störst i Europa och som ReadSoft tidigare fokuserat på. Och fler strategiska förvärv lär vara på väg. Kompletterande produkter är måltavlan, exempelvis olika arkivfunktioner.
Uppköp kommer troligtvis mestadels ske i USA, där ReadSoft behöver växa. Även i Tyskland och Frankrike kan finnas lämpliga förvärvsobjekt med tanke på företagets ambition att stärka sin position på de viktigaste europeiska marknaderna. I Skandinavien dominerar ReadSoft totalt, men det kan ändå tänkas att det blir tal om uppköp här framöver – i Danmark.
Ledningen har under en tid letat efter teknikbolag i Danmark och Jan Andersson, som förutom grundare och storägare även är VD för bolaget, kan tänka sig nya danska förvärv i stil med Consit Development. Det är svårt för danska företag att ta sig ut på en internationell marknad, men det finns mycket intressant teknik i Danmark. Vi fortsätter att leta efter olika alternativ.
Samtidigt ser han ReadSoft som en uppköpskandidat. Vi är absolut öppna för att bli uppköpta om det bara är rätt köpare. Och på lite sikt är detta alternativ troligt.
Andersson och Appelstål äger tillsammans nästan 90 procent av A-aktierna och en fjärdedel av B-aktierna. Därmed är en exit utan uppköp inte helt enkel att genomföra och att sälja bolaget bör därför vara ett alternativ som känns attraktivt för de båda grundarna. I en bransch där ReadSoft inom en smal nisch vuxit sig starka i det tysta öppnar sig ofta möjligheten att stora aktörer, som inte varit med och satsat i utvecklingsfasen, köper sig till kompetens genom förvärv av de mest framgångsrika bolagen i branschen.
Men ReadSoft lär klara sig långt utan att bli uppköpt. Bolaget har jämfört med många andra IT-bolag fördelen av att inte vara så starkt knutet till konjunkturen. Visserligen drabbades företaget hårt i samband med IT-krisen, nog hårdare än man trott, men lyckades ändå undvika en betydande omsättningsnedgång. Och så länge ett kraftigt konjunkturras med investeringsstopp uteblir kan ReadSoft fortsätta uppåt även under en långsam konjunkturnedgång, eftersom bolagets lösningar är rationaliserande på sikt.
Dessutom har ReadSoft delvis förnyat sin strategi i en intressant riktning: fokus läggs allt tydligare på stora affärer, med stora multinationella kunder. I dag utgör dessa 30-35 procent av ReadSofts omsättning. Målet är att inom något år dra upp denna andel till 50 procent. För att nå detta behöver bolaget bredda sitt produktutbud eftersom storföretag generellt föredrar att ha så få leverantörer som möjligt inom ett område som dokumenthantering. Alltså ännu en faktor som talar för en fortsatt uppköpsström.
Så länge ReadSoft inte köps upp, vill säga.