tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

TerraNets finansiering säkrad – nu värvar bolaget teknikchef från SwitchCore

Mobilteknikbolaget TerraNet i Lund har landat en finansiering som ska räcka för att nå ett första genombrott hos intressanta kunder, enligt bolagets grundare och VD Anders Carlius, som för en stund sedan ringde i ”vinnarklockan” på Ideon för att markera framgången.

En grupp privata investerare med Anders Rantén i spetsen går in med sex miljoner kronor och får tillsammans en majoritet i bolaget. Anders Carlius är dock fortfarande största enskilda ägare.

Anders Rantén har lång bakgrund inom skånskt näringsliv och köpte till exempel det konkursade Malmö Aviation tillsammans med Crafoord-familjen 1993. I dag driver han bland annat Canadian Oil i Svedala med tre kända namn i styrelsen: Midway Holdings Sten K. Johnson, Cardos tidigare VD Lennart Nilsson och Gambros tidigare VD Berthold Lindqvist.

Men vägen till kapitaltillskottet har inte varit spikrak för TerraNet. I januari garanterade den danska riskkapitalfonden Norventum ett kapitaltillskott på åtta miljoner kronor, förutsatt att ytterligare en finansiär var beredd att stoppa in några miljoner. Men i somras drog sig plötsligt Norventum ur.

— Vi är fem, sex stycken som gått in och gjort hela investeringen i stället. Och det finns redan intressenter som knackar på dörren och vill köpa in sig för ett belopp som är väsentligt högre. Min roll blir att vara bromskloss och förhandlingsstrateg, med den erfarenhet jag har av utländska förhandlingar, och att se till att vi fokuserar på de idéer vi kan tjäna pengar på, säger Anders Rantén som blir styrelseordförande.

Som teknisk chef tillträder samtidigt Mats Thulin, som ingår i börsnoterade SwitchCores ledningsgrupp.

TerraNet utvecklar en ny typ av telefoner baserade på mesh-teknik, vilket innebär att varje telefon fungerar både som sändare och mottagare. Därmed kan ett mobilt nät skapas utan central infrastruktur, vilket gör tekniken särskilt lämplig för kommunikation i lokala miljöer – till exempel för att ringa gratis inom en universitetsstad som Lund eller för att skapa mobilnät på den afrikanska landsbygden utan att sätta upp en enda basstation.

I ett första steg utvecklar TerraNet egna telefoner för användningsområdet, men bolaget hoppas också att någon mobiltillverkare ska bygga in lösningen i telefonerna så att samtalet kan gå via TerraNets gratistelefoni eller vanlig mobiltelefoni beroende på täckning. Lösningen kan också fungera som mobil koppling till exempelvis ett Skype-konto för den som vill ringa billigt internationellt.

— Det låter som rena trolleriet, men det har gjorts tekniska analyser, avancerade simuleringar och fälttester i liten skala. Om 6-8 månader kan man ringa gratis i Lund. Jag tror vi kan göra fina affärer inom 12 månader, men blir det inte klart på 12-18 månader så tror jag inte heller det blir klart. Då har teknologin sannolikt redan blivit omsprungen, säger Rantén.

Av Thomas Frostberg

Mobilteknikbolaget TerraNet i Lund har landat en finansiering som ska räcka för att nå ett första genombrott hos intressanta kunder, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.