Danmark håller som bäst på och lägger samman en rad universitet i syfte att skapa ett utbildnings- och forskningssystem som är mer internationellt konkurrenskraftigt. Ett naturligt nästa steg vore att stärka samarbetet med universiteten i Sydsverige, säger statsminister Anders Fogh Rasmussen till Rapidus.
— Tanken är att skapa större och mer bärkraftiga miljöer som blir stora nog att kunna attrahera högt kvalificerade internationella forskare att undervisa och därmed också attrahera de studerande. Jag förutser att i framtiden blir det mer internationell konkurrens om de studerande. Det handlar om att de duktiga studerande ska stanna i Danmark och komma till Danmark. Därför ska vi ha spännande professorer och forskare av internationell toppklass. Det kräver större institutioner och mer ekonomisk kraft.
Finns det något Öresundsperspektiv med i ert fusionsarbete, eller är det en intern dansk angelägenhet?
— Helt klart är Öresundsregionen spännande här. Vi försöker ju stärka samarbetet och det vore naturligt att man här samarbetade på universitetsnivå. Men jag har ingen kännedom om huruvida danska universitet vill gå samman med svenska universitet.
Frågan är om en sådan sammanslagning ens vore politiskt möjlig. Trots forskningens många internationella inslag gör utbildnings- och forskningspolitiken normalt halt vid landsgränsen. Enligt Fogh Rasmussen finns det ingen principiell gräns för hur långt ett ökat samarbete mellan svenska och danska universitet kan gå för att stärka regionens konkurrenskraft, men han ser ändå vissa praktiska problem.
— Det är nog svårare att fusionera dem, men man kan stärka samarbetet mellan självständiga universitet. I första omgång blir det tal om en fusion av danska universitet, men det vore naturligt som led i integrationen i Öresundsregionen att stärka samarbetet med universiteten på den svenska sidan.