måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fogh Rasmussen dödförklarar frågan om nya Öresundsskatter…

Den som väntar på nya skattereformer i Öresundsregionen, med syfte att underlätta pendling och därmed ytterligare integration, lär få vänta länge. För den sittande danska regeringen är Öresundsskatterna en icke-fråga. Det förklarade statsminister Anders Fogh Rasmussen i en exklusiv intervju med Rapidus under besöket i Kalifornien nyligen.

— De respektive ministrarna har ju funnit lösningar på skattefrågorna och de sociala frågorna och annat som har varit en barriär för integrationen, säger Fogh Rasmussen som svar på Rapidus frågor om vad han ser som de viktigaste Öresundsproblemen att lösa de närmaste åren.

Vad säger du till dem som menar att skatteområdet fortfarande är ett viktigt problem som hindrar integrationen?

— Jag menar att det är löst, i praktiken är det löst.

Så skatteproblemet är inte längre en politisk fråga?

— Nej, det är ingen issue. Jag menar att förutsättningarna nu finns. Men det finns nog några kultur- och mentalitetskillnader som man ska arbeta med. Man kan i vart fall arbeta närmare samman och jag menar att det bara är en fråga om politisk vilja.

Som exempel pekar Fogh Rasmussen på samarbetet mellan universiteten i regionen, ett samarbete han menar kan stärkas (se separat artikel nedan).

— Min vision är att vi ska se Öresundsregionen som en enhet där det är lika naturligt att arbeta på den ena som den andra sidan av Öresund, att vi får skapat några verkligt stora företag och får stärkt utbildningsinstitutionerna. Då tror jag att Öresundsregionen kan bli ett av Europas verkligt stora tillväxtcentra, i nivå med Milanoområdet och Barcelonaområdet.

En som inte delar Fogh Rasmussens uppfattning om skattefrågorna är Stephan Müchler, VD för Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

— Skatteavtalet löste bara några problem, men enormt många stora problem återstår, till exempel för bemanningsföretagen. Eller för svenska bolag som vill köpa en bil till sina danska anställda, eftersom de inte får köra den i Danmark.

Müchler tror förklaringen till att inget händer på skatteområdet ligger i den nationella politiken.

— De är så nöjda med respektive system att de inte vill in och röra i dem, men det enklaste vore att låta folk bestämma själva var de vill betala skatt och sedan kompensera den andra sidan. I skatteavtalet har man ju redan accepterat modellen att kompensera varandra, säger Müchler.

Den som väntar på nya skattereformer i Öresundsregionen, med syfte att underlätta pendling och därmed ytterligare integration, lär få vänta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.