Intresset för entreprenörskap bland studenter och nyutexaminerade ökar. Den universitetsdrivna företagsinkubatorn Venture Lab i Lund fylldes i dagarna helt för första gången och nu sitter 21 affärsverksamheter i mycket tidig fas i lokalerna på Ideonområdet.
De senast inflyttade företagen, tolv stycken, ingår i projektet Sommarentreprenörer 2006. Det är tredje gången som studenter ges möjlighet att sitta tre månader över sommaren i inkubatorn för att fila på sina affärsidéer. I år fick åtta verksamheter också nobben efter ett rekordstort intresse.
— Vi har haft fler besök på hemsidan och fler som kommit till oss för rådgivning. Fler vill ta chansen att starta eget, kanske för att arbetsmarknaden för akademiker inte är så lysande, säger projektkoordinatorn Karin Aase.
Vid sidan av sommarentreprenörerna sitter nio småföretag i Venture Lab. Bolagen får stanna högst ett år och sedan inkubatorn drogs igång 2003 har ett trettiotal firmor passerat lokalerna. Två av dem har blivit uppköpta, en handfull har lagts ner, medan resten drivs vidare, enligt Karin Aase.
På inkubanerna, som inkubatorföretagen kallas, finns bland annat utbildade ekonomer, naturvetare, socionomer och psykologer. Olika kompetenser är viktigt för arbetsklimatet.
— Ju fler inkubaner desto roligare. Blandningen av folk ger nya perspektiv på vad de håller på med, säger Karin Aase.
Bland företagen i inkubatorn finns NetSapiensis, som sysslar med tjänster för webbaserad utbildning, och Nextpoint, som arbetar med virtuella miljöer och 3D. Tidigare har bland annat BlockMaster suttit i lokalerna. Firman finns idag i Lund och sysslar med stöldsäkra USB-minnen.
Venture Lab letar nu efter en ny ansvarig eftersom den nuvarande, Kristoffer Bennis, i augusti börjar på mobiltjänstbolaget Berazy i Göteborg.