Det danska bioteknikbolaget Novozymes, livsmedelsföretagen Semper och Dr PersFood samt den norska Orkla-koncernen finns bland bolagen som satsar 70 miljoner kronor i Lundaforskning kring livsmedel och livsstilssjukdomar, som diabetes.
Totalt ska drygt 200 miljoner kronor investeras i forskningen på Lunds universitet. Anledningen är att statliga Vinnova utser Antidiabetic Food Centre på universitetet till ett så kallat VINN Excellence Center och själv satsar 70 miljoner kronor.
— För att få pengar från Vinnova måste motsvarande summa fås från universitet och industriella parter. Universitetet har också gjort utfästelser att backa detta med motfinansiering, säger professor Inger Björck, som är ansvarig för Functional Food Science Centre där Antidiabetic Food Centre ingår.
Ett tiotal företag har skrivit under sin avsikt att investera, och förhoppningen är att pengarna ska börja betalas ut under nästa år och tio år framåt.
38 forskare, främst från Lunds Tekniska Högskola, Biomedicinskt Centrum samt universitetsklinikerna i Lund och Malmö, är knutna till Antidiabetic Food Centre. Forskningen handlar om hur livsmedel kan minska risken för fetma, åldersdiabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.
— Det finns olika kompetenser runt livsmedel och livsmedelsprocesser representerade. Vi kommer också koppla in den medicinska fakulteten i Lund och Malmö. Det handlar om att bygga upp tvärvetenskapliga grupper, säger Inger Björck.
Bland övriga finansiärer finns Innovationsbron Syd, Region Skåne, LU Innovation, Lundaföretaget Ceba Foods, Lyckeby Stärkelsen i Kristianstad och börsnoterade Probi i Lund.
Fjorton andra forskningsverksamheter i Göteborg, Linköping, Luleå, Stockholm och Uppsala får också pengar i Vinnovas program. Totalt ska tre miljarder kronor satsas för att bygga upp internationellt konkurrenskraftiga forsknings- och innovationsmiljöer.
Av Kristian Svensson