Kort sagt: Sverige har slutligen drabbats av en verklig blogghysteri, främst tack vare statssekreterare Lars Danielssons smygande med vad han gjorde timmarna och dagarna efter tsunamin. Men den debatt som uppstått kring bloggarna – å ena sidan taskiga ryktesspridare, å andra sidan ett allvarligt hot mot etablerade medier – är bara början på en otroligt stark utveckling som kommit betydligt längre i USA. Amerikanska dagstidningar har fått ta de första smällarna, men den industri som nu börjar oroa sig allt mer finns i Hollywood.
Av Thomas Frostberg
HOLLYWOOD. Underhållningsindustrin är nästa bransch som darrar inför det nya fenomen, som redan slagit mot bland annat dagstidningarna: Publiken, användarna, kunderna är inte längre enbart konsumenter av vad de stora bolagen producerar – publiken har plötsligt blivit producenter själva och kan via internet få gigantisk spridning för sina tankar. De som tidigare var lojala kunder kan med några enkla grepp bli direkta konkurrenter i stället.
Bloggarna skapade inte så stor skräck i början, men i takt med att de drog till sig publik kunde de också börja stjäla något ännu mer väsentligt från de etablerade medierna – annonsintäkter. Tack vare nya annonseringsmodeller, skapade av framför allt Google, kan även den enklaste bloggen skapa annonsintäkter. Allt som krävs är några minuters registreringsprocess på en sajt, en länkadress klistras sedan in på bloggen och man är igång.
Detta är nu business och det finns gott om proffsbloggare. Många är fristående, men det finns också exempel på etablerade medier som fått se enskilda medarbetare skapa egna varumärken som vuxit om publikationerna de jobbar för.
I Sverige pågår just nu en något yrvaken debatt om bloggarnas inflytande över mediebilden, efter den så kallade Danielsson-affären. Att bloggfenomenet inte tagits på större allvar tidigare beror sannolikt på att de flesta bloggar mest handlat om tramsiga funderingar om livet i allmänhet, även när de varit signerade politiska redaktörer på stora tidningar. Skillnaden mot USA är uppenbar. Här har bloggarna ett helt annat nyttoinnehåll eller värde. Därmed inte sagt att allt är seriöst eller viktigt, men det som skrivs har betydligt oftare någon slags relevans för åtminstone utvalda grupper.
Vad som nu plötsligt hände i Sverige var att det fanns bloggar med intressant och betydelsefullt innehåll (oavsett om det var sant eller ej) och plötsligt var de etablerade medierna tvungna att reagera. Uppenbart oseriösa bloggar kommer aldrig bli långlivade, men fenomenet är här för att stanna. Och det handlar om en symbios mellan de etablerade medierna och bloggvärlden. Många bloggar lever trots allt på att kommentera vad de etablerade medierna publicerar. Det är alltså inte så att bloggarna kommer slå ut dagspressen, som det nu varnas för. Men de etablerade medierna måste förhålla sig till de nya publiceringsströmmar som uppstått. Annars tappar de både publik och annonsintäkter.
På detta tema – hotet från det användarproducerade innehållet – hölls nyligen en konferens i Hollywood. Underhållningsindustrin diskuterade i nära tre dygn vad som skulle göras åt saken, utan att egentligen komma så mycket närmare en lösning. En sak som särskilt förbryllar är att traditionell kvalitet inte längre är enda urvalskriteriet för vad som får framgång. På Google Video har en riktig kalkonrulle, som några amatörfilmare tagit, stor chans att hamna på topplistan över mest nedladdade filmer. Hur ska Disney försvara sig mot den utvecklingen? Därmed inte sagt att vilken skit som helst säljer, men vad som blir en hit måste bedömas ur fler synvinklar än enbart det traditionella kvalitetsbegreppet.
Men en sak står klar – filmbolagen och TV-kanalerna tänker inte göra om misstaget från Napster-tiden och låta någon annan (läs: Apple) ta över den digitala marknaden för deras produkter. Därför är de nu tidigt ute och kommer att göra sina filmer och TV-serier tillgängliga på nätet i en utsträckning som inte existerat tidigare – och framför allt betydligt snabbare. Flera TV-bolag har de senaste månadernas annonserat att veckans avsnitt av olika TV-serier kommer att läggas ut på nätet redan dagen efter. Affärsmodellerna är olika och det återstår att se vem som vinner slaget, men en sak är klar – det pågår en omfattande anpassning till de nya distributionsformer som internet möjliggjort.
Detta är ett område där USA helt klart ligger före Europa, men för Skandinaviska bolag finns alla möjligheter att lära av det som sker på andra sidan av Atlanten just nu. Den som agerar smart kan få ett stort försprång framför konkurrenterna på hemmaplan.