Anna Haupt och Terese Alstin på Hövding Industridesign i Malmö tog hem finalsegern i den sjunde upplagan av entreprenörstävlingen Venture Cup Syd. Duon prisas för en innovativ cykelhjälm, som dock är så hemlig att de inte kan berätta om den.
— Den ska tillgodose sånt som dagens hjälmar inte gör. Vi vill få fler att använda cykelhjälm så folk inte dör. Grejen är så banbrytande att det vore självmord att berätta om den nu, säger Anna Haupt.
Konceptet är dock patentsökt och Anna Haupt uppger att det handlar om en hjälm som ska fungera både till jeans och kostym. Cykelhjälmens traditionellt sportiga utseende ska vara nedtonat. Hjälmens funktion ska också vara innovativ.
— Vi har tagit fram utseendemodeller och kommer göra massor av olika varianter. Närmast framöver kommer vi starta ett aktiebolag där vi ska lägga vårt patent. Sedan ska vi göra en helt objektiv fallstudie på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) där vi ska simulera fem olika cykelolyckor, säger Anna Haupt.
Hövding Industridesign startades i höstas när tjejerna gått ut en utbildning i industridesign i Lund. Bland byråns kunder finns Ikea.
Förstapriset i finalen, som fått rekordmånga bidrag – 55 stycken – och hölls på Malmö högskola, innebär en check på 200.000 kronor.
— Vi behöver pengarna för att starta aktiebolaget, fallstudien på VTI och vår patentansökan.
Andra pris och 100.000 kronor gick till Mview Graphics. Projektgruppen, som består av Tomas Akenine-Möller och hans forskargrupp på Lunds tekniska högskola, har sökt patent på en algoritm som driver tredimensionell datorgrafik på ett effektivare sätt.
Sedan en tid finns skärmar som kan visa 3D utan att speciella glasögon behövs. En film med små halva cylindrar täcker skärmen och gör att ljuset bryts i olika riktningar. När 3D-grafik visas så syns egentligen två bilder på skärmen samtidigt, men i varje halvcylinder finns en kolonn av pixlar och genom brytningsfenomenet riktas pixlarnas ljus åt höger respektive vänster så att varje öga får en egen bild, vilket ger 3D-effekt.
— Man slipper de konstiga glasögonen, säger Tomas Akenine-Möller.
Att bildskärmen visar två olika bilder samtidigt kräver mer datorkraft och det är här som Mview Graphics hittat sin nisch.
— Exempelvis ett datorspel kostar dubbelt så mycket i kraft eftersom datorn måste visa en bild för varje öga. Vi har sökt patent på en algoritm som effektiviserar visningen, säger Tomas Akenine-Möller, som har målet att licensiera ut tekniken till en tillverkare av grafikkort eller bildskärmar.
Bioprocess Control på Ideon Innovation i Lund belönades med tredje pris och 50.000 kronor för sin mjukvara för att förbättra biogasutvinning. Programvaran är tänkt att användas med befintliga driftssystem på biogasanläggningar och ska optimera rötningsprocessen av biomaterial, som matrester och avloppsprodukter.
— Mjukvaran tittar på gasflöde och ph-värde. En komplex algoritm bestämmer hur mycket organiskt material som ska pumpas in i rötkammaren. Det funkar nästan som en intelligent turboladdare i en bil, säger Kristofer Cook på Bioprocess Control.
Enligt honom ska programmet snabba upp processen och göra den mer stabil, vilket sparar pengar för biogasproducenter.
— Vi har en utvecklingsfas på 18 till 20 månader framför oss. Om en månad skaffar vi oss ett labb på Ideon där vi ska simulera en produktionsanläggning. Sedan ska vi ha ett pilotprojekt ute på en biogasanläggning i Sverige, säger Cook.
Företaget håller just nu på att förhandla om en finansiering på drygt en miljon kronor som ska ta verksamheten till slutet av 2007, då en ny emission planeras.
Bioprocess Control kunde tidigare under torsdagen, tillsammans med Lundaföretagen TerraNet och Nanofreeze Technologies, glädja sig åt vardera 300.000 kronor i prispengar i Vinnovas och Energimyndighetens tävling Vinn Nu.
Specialpris i Venture Cup Syd gick till Kristianstadstudenten Frida Hedin för projektet Ergonomi i plast. Hon belönades för marknadsföring och försäljning av en produkt för att bära plastpåsar. Conveneer Mobile Management fick för andra året en utmärkelse för bästa tjänsteidé. I år handlade det om ett nytt sätt att hantera applikationer och fel i mobiltelefoner.
Av Kristian Svensson