måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BILDREPORTAGE: Framgång mäts olika för danska Sverigesatsningar

Båda är nöjda med etableringarna i Sverige. Men medan mäklarfirman Mette Lykken Bolig visar vinst redan efter ett år, kämpar handelskedjan Netto fortfarande i ekonomisk uppförsbacke.

Nu trycker Mette Lykken gasen i botten och planerar upp till tre nya avdelningar i Skåne. Netto har tillfälligt slagit av på etableringstakten och räknar ”bara” med att öppna ett dussin svenska butiker i år.

Nettos svenska chef Carsten Hansen, Mette Lykken Boligs VD Tony Mortensen och chefen för firmans Malmökontor Helena Åsberg var igår gäster på Rapidus ”efter jobbet”-möte, där de berättade om erfarenheterna av att sätta ett danskt varumärke på den svenska marknaden.

På Rapidusträffen minglande bland andra Charlott Enocson på INXL, Sparbanken Finns Malmöchef Mikael Palmqvist, IT-entreprenören Jörgen Nilsson och Mette Lykken själv.

Netto är lågprisaktören från Danmark som vill slå sig in i den svenska dagligvaruhandeln. Danska Mette Lykken Bolig har målet att bli en av de större spelarna på fastighetsmarknaden i Skåne. Båda måste etablera ett varumärke på en ny marknad och båda satsar på marknadsföring på nationell bas.

För Nettos del handlar det om att ha svenska varor i reklam och annonser i Sverige. Mette Lykken använder till stor del samma designspråk som i marknadsföringen hemma, men reklamen har anpassats till svenska förhållanden.


Fastighetsmäklaren Mette Lykken Boligs VD Tony Mortensen gästade Rapidus “efter jobbet”-möte tillsammans med firmans Malmöchef Helena Åsberg

— Det är högre konkurrens inom marknadsföring i Danmark än i Sverige. Som dansk firma är vi vana vid en hög nivå, säger Mette Lykken Boligs VD Tony Mortensen.

Netto behöver lägga mycket krut på att tala om för svenskarna vad lågprishandel är. Svenskar är nämligen ovana vid lågpriskedjor, menar Carsten Hansen, VD för Nettos svenska verksamhet. Han hänvisar till siffror att 30 procent av dagligvarumarknaden i Danmark utgörs av lågprishandel, jämfört med fyra procent i Sverige.


Carsten Hansen är VD för Nettos svenska verksamhet. Han menar att det

kan ta upp till tre år att få en dagligvarubutik lönsam efter etableringen.

Rapidus chefredaktör Thomas Frostberg, som leder intervjun i Awapatents lokaler i Malmö, undrar om lågprisvaror, och den kvalitet som förknippas med dem, kan vara en försvårande faktor vid etableringen av en ny butikskedja.

Det är inga problem, svarar Carsten Hansen. Folk blir inte besvikna – de vet vad de får.

— Den kvalitet man får hos oss är ju den man valt när man går in och handlar i butiken, säger han.

Sedan starten i Sverige år 2002 har Netto skaffat sig en marknadsandel på knappt två procent. Senaste räkenskapsåret gjorde kedjans svenska del en förlust på 180 miljoner kronor. Men Carsten Hansen är nöjd ändå.

— Det beror på hur du definierar framgångsrikt. Vi har aldrig öppnat så många butiker i ett land så snabbt som här, säger han.

Idag har Netto 76 butiker i Sverige. 54 av dem ligger i Sydsverige och resten i Stockholmstrakten.

— Detta året öppnar vi inte så många butiker, bara tio tolv stycken, utan ägnar oss åt konsolidering, bland annat i inköpsprocessen. Från och med 2007 är vi åter uppe i en öppningstakt på 20 till 25 butiker per år, säger Carsten Hansen.

Idén är att etablera sig där det finns mycket folk.

— Tills vidare har vi satt Uppsala som det nordligaste stället vi kan vara på.


Från höger: Rapidus Köpenhamnsredaktör Keld Broksø minglar med Mette Lykken, grundare av Mette Lykken Bolig. “Vi har överraskat svenskarna”, kommenterar hon mäklarfirmans framgång i Skåne. Rapidus reporter Lisa Kirsebom (i lila) smakar på maten.

Carsten Hansen är inte orolig för de stora förlusterna. Det kostar att växa och enligt honom tar det upp till tre år att få en enskild dagligvarubutik lönsam. Klart är dock att det krävs mer profilering för att få folk att handla på Netto i Sverige än det gör för att få svenskar att gå till kedjan i Danmark.

— Vin och sprit har betytt mycket för hur svenskarna handlat på Netto i Danmark. Tidigare kom de inte för att det var just Netto, det var för att handla de varorna billigt.

Mette Lykken Bolig startade i Malmö för drygt ett år sedan och redan efter några månader vände resultatet till vinst. Nu planerar mäklarfirman att öppna nya kontor i Skåne under året.

— Jag tror vi öppnar en butik på Näset innan årets utgång, säger Tony Mortensen, som tror framgången beror på att bolaget snabbt fått ett stort utbud av objekt.


Fredrik Roxenius på Delectus och Thomas Hedberg på Awapatent var på plats.

Båda företagen menar att rekryteringen av personal har varit bland det svåraste i Sverigeetableringen.

— Det är stor skillnad på att jobba på ICA och att jobba med lågpris, säger Carsten Hansen.

Det är också stor skillnad på hur ledningsgrupper fungerar, menar han. Klimatet på möten är betydligt hårdare i Danmark, men dispyter glöms snabbt.

— Har mina svenska kollegor argumenterat väldigt hårt på ett ledningsgruppsmöte, så pratar de inte med varandra efteråt. I Danmark kan vi lätt gå och ta en fika efter en tuff diskussion.

Helena Åsberg, som är chef för Mette Lykken i Malmö, tycker dock samarbetet med den danska bolagsledningen går bra. Idag är knappt hälften av hennes kunder danskar och andelen ökar. Främst är det dyrare objekt som allt oftare köps av danskar.

— Har någon skåning råd att slå danskarna i en budgivning? frågar Thomas Frostberg.

— Jodå, försäkrar Helena Åsberg.


Charlott Enocson på INXL och Boel Lagerwall på Awapatent minglade.

Intervjun avslutas genom att Thomas Frostberg lämnar över två presenter till deltagarna som tack. Mette Lykkens representanter kan glädja sig åt en bok om home styling, medan Carsten Hansen – som håller på att flytta till Sverige – kan lära känna sitt nya land med ett Sverigespel.

Text: Kristian Svensson

Foto: Kristoffer Lindblad

Båda är nöjda med etableringarna i Sverige. Men medan mäklarfirman Mette Lykken Bolig visar vinst redan efter ett år, kämpar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.