Köpenhamnsföretaget BioMonitors verksamhet växer. I förra veckan skrev VD Arsalan Kharazmi avtal med ett av världens största läkemedelsbolag – vilket är inte officiellt, men de kommer att använda BioMonitors screeningteknik i sina kliniska studier på ett nytt läkemedel mot multipel skleros (MS). Ytterligare två avtal är på gång, med mindre bioteknikbolag i Frankrike och USA.
— Vi känner att vår teknologi gör det möjligt med en stark expansion framöver, men för det behöver vi mer pengar än vi själva genererar, säger Arsalan Kharazmi.
Det kan bli aktuellt att ta in riskkapital, men BioMonitors ledning är också öppen för uppköp eller sammanslagning med ett annat bolag. Företaget har sedan 2004 positivt kassaflöde och gör en liten vinst.
BioMonitor har utvecklat två produkter för screening av blod från personer som medicineras med proteinläkemedel. Med den ena screenas MS-patienter för att man ska se om de utvecklar antikroppar som kan göra läkemedlet overksamt. Med den andra undersöks patienter med reumatoid artrit (RA), ledgångsreumatism, och man undersöker då både närvaro av antikroppar och koncentrationen av läkemedlet i kroppen.
Screeningen av RA-patienter lämnade försöksstadiet i höstas, och nu kommer prover in från patienter i såväl Sverige som Danmark, medan MS-screeningen har pågått i några år. I januari fick företaget EU-finansiering inom ett stort MS-samarbete för att testa patienter vid 12 europeiska behandlingscentra, något som Kharazmi ser som ett viktigt godkännande av företagets teknologi. BioMonitor undersöker alla danska MS-patienter som får proteinläkemedel, och tar emot prover från Tyskland och Portugal. I Sverige har intresset för testet däremot varit svagt, bland annat på grund av konkurrerande verksamhet vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.
BioMonitor planerade redan i början av 2005 för en utökning av personalen. Den har ännu inte skett – man är fortfarande åtta anställda men företaget har flyttat till större lokaler inom forskarparken Symbion. Verksamhet bedrivs också på Rigshospitalet. Majoritetsägare är professor Klaus Bendtzen, som varit med om att utveckla screeningteknikerna.