måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bensininnovation blir bolag i Lund – nytt kapital ska ge tio jobb

Att framställa bensin av trä och gräs låter som trolleri. Men det är högst verkligt för energiforskaren Rune Ekman och Lundaentreprenören Anders Carlius. Tillsammans startar de nu REAC Fuel med målet att sälja en process för bensin- och dieseltillverkning utan olja som råvara.

Rune Ekman har under fem års tid arbetat med en teknik för att göra bensin av biomassa. Idén är inte ny, men enligt Anders Carlius har processen nu effektiviserats. Kort sagt handlar det om att rena fram kolväten ur biologiskt material, som exempelvis växter.

— För varje ton torr biomassa får du ut 300 liter bensin. Den effektiviteten är tio gånger högre än annan liknande framställning idag. Vi gör en effektiv sönderdelning, där det material vi inte behöver väljs bort i ett tiotal steg, säger Anders Carlius, som blir chef för REAC Fuel.

Priset på bensin hamnar mellan tre och fem kronor litern – något över kostnaden idag, enligt Anders Carlius.

— Vi ska ha flera testare av processen inom två år. Det största problemet är säkerheten runt om. Bensin kan ju börja brinna, säger Carlius, som även är VD på mobilteknikbolaget Terranet i Lund.

Han går under maj ut med ett investeringsprospekt, som ska ge upp till 15 miljoner kronor. Pengarna ska gå till de första exemplaren av produkten, en relativt kompakt anläggning för bensin- och dieseltillverkning. Den ska rymmas i en container, som kan transporteras på ett lastbilsflak, och tanken är att befintliga producenter av biomaterial, som lantbrukare och skogsföretag, ska hyra anläggningen av REAC Fuel. Hyrestagarna ska sedan sälja drivmedel till bensinbolag.

— Vi har ett par investerare som är intresserade. Det är privatpersoner och företag inom energiteknik, både i Sverige och ute i Europa, säger Anders Carlius.

Han hoppas få in kapitalet under sommaren för att i höst anställa ett tiotal. Främst blir det ingenjörer och personer med kunskap om energimarknaden.

De senaste månadernas skenande oljepris har gjort sitt för projektet.

— Intresset har ökat otroligt. För tjugo år sen var det inte intressant alls. Nu börjar folk få upp ögonen. Vår process kan göra stor nytta, framförallt i transportsektorn. Dagens alternativ, etanol, kräver en stor omställning av bränslesystemet, men genom att använda bensin slipper både mackar och bilister ändra sina strukturer. Sedan är energitätheten i bensin runt dubbelt så hög som i etanol, vilket gör att du inte behöver tanka så ofta, säger Anders Carlius.

Att framställa bensin av trä och gräs låter som trolleri. Men det är högst verkligt för energiforskaren Rune Ekman och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.