onsdag 9 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Offensiv kommunikation ett måste för Region Hovedstadens Vækstforum

Kort sagt: Det nybildade Vækstforum i Region Hovedstaden ska utforma strategierna på näringslivsområdet när Region Hovedstaden blir verklighet den första januari nästa år. Nu har medlemmarna till detta Vækstforum valts och det första mötet hålls den 24 april. Vad kan vi då förvänta oss? Ett tandlöst debattforum utan en verklig roll i näringslivsutvecklingen?

Förhoppningsvis inte, men risken finns. Det bästa vapnet i kampen för att skapa en tydlig profil är en effektiv och offensiv kommunikationsinsats. Annars blir det nya forumet ganska meningslöst.

Av Keld Broksø

När den danska strukturreformen träder i kraft den första januari ska detta så kallade Vækstforum bevisa sitt värde i nybildade Region Hovedstaden, som täcker Köpenhamn, Frederiksberg, Københavns Amt, Frederiksborgs AMT och Bornholm. Men redan om ett par veckor hålls det stiftande mötet i något som närmast är en blindtarm till Region Hovedstadens helt överskuggande uppgift: Att driva regionens sjukhus. Från start riskerar alltså tillväxtforumet att bli en lätt förbisedd företeelse. Med en liten portion svartsyn egentligen en meningslös existens.

Inget blir heller bättre av att tala med Region Hovedstadens ordförande, nuvarande borgmästaren i Köpenhamns Amt, Vibeke Storm Rasmussen. Inte ens hon väntar sig särskilt mycket mer än att Væktsforum blir ett bra debattforum.

De beslutsmäktiga myndigheterna inom stat och kommun kan med andra ord bestämma sig för att lyssna – eller helt enkelt låta bli.

Det låter också lite tandlöst när man ser på ändamålsparagrafen för dessa Vækstforum, som alla Danmarks kommande fem regioner ska etablera inom ramen för strukturreformen:

Forumen får ansvar för regional utveckling genom att de ska säkra en koordinerad, regional näringsfrämjande insats. Vækstforumen blir samlingspunkter där kommuner, näringsliv, utbildningsinstitutioner och arbetsmarknadens parter får inflytande över näringslivets villkor. Bland annat ska forumen ta fram en regional utvecklingsstrategi och dessutom kan de rekommendera EU-bidrag till näringsfrämjande aktiviteter.

Alltsammans låter bättre än det i praktiken har blivit: Ett råd utan några betydande maktbefogenheter och dessutom med en sammansättning i Region Hovedstaden som bjuder in till att se efter särintressen. Lyssna bara:

* Politikerna dominerar Vækstforumet med nio av tjugo medlemmar. Det råder en övervikt av borgmästare som är utsedda för att kämpa snarare för lokala än regionala intressen.

* Sju representanter kommer från arbetsgivar- och branschorganisationer. Alla har de sina dagordningar och åsikter om hur just de ska tillfredställas med bland annat ekonomiskt stöd.

* Forskningsinstitutionerna har tre medlemmar i form av rektor Ralf Hemmingsen från Københavns Universitet, rektor Lars Pallesen från Danmarks Tekniske Universitet och rektor Finn Junge-Jensen från Handelshøjskolen i Köpenhamn. Var och en tävlar om anslag inom sitt område.

* Den samlade fackföreningen, Landsorganisationen i Danmark (LO), är också med i Vækstforum.

* Utöver de fasta medlemmarna tillkommer tre observatörsposter, som utses av Producentforeningen (filmbranschen), Medicoindustrien samt IT-Brancheforeningen. Det är värt att notera att branschföreningar som representerar bland annat designers, arkitekter, ingenjörer och entreprenörer hålls utanför. Det är egendomligt, om man nu ska ha bred täckning inom just tillväxtområdet.

Man kan utan problem komma med förslag på vad som ska ändras så att det åstadkoms större beslutskompetens och genomslagskraft. Men i grund och botten är det ett faktum att Vækstforum enligt strukturreformen inte blir mycket mer än ett rådgivande organ. Inte desto mindre är det hit som bland annat delar av Öresundssamarbetet ska kanaliseras när det gäller näringslivsområdet.

Det är näst intill en omöjlig uppgift för Vækstforum, med det svaga mandatet genom den grumliga sammansättningen, att skapa en profil och inflytande. Med mindre än att kommunikationen är riktigt skarp, välriktad och offensiv från dag ett. Det är ingen poäng att än en gång tala om Öresundsregionens potential eller klamra sig fast vid att Region Hovedstaden har god tillväxt och 1,6 miljoner medborgare och därför kräver en särbehandling. Det ska i stället kommuniceras projekt med överbevisande argumentation om att nya idéer kan gynna hela landet. Och det krävs att man är oerhört konkret i formuleringarna.

Öresundssamarbetets politiska dödläge är ett bra ställe att börja röra om i grytan.

Region Hovedstadens nya direktör, Helle Ulrichsen, har sjukhusbakgrund och ska koncentrera sig på just detta område. När Vækstforum på sitt första möte den 24 april också ska välja en ordförande så blir det därför avgörande att denna person har just förmågan att kommunicera offensivt ut mot offentligheten. För att undvika politisk pajkastning i det offentliga och för profilens skull kan det vara klokt att undvika politikerna för uppdraget – inklusive den tillfälliga ordföranden för övergångsutskottet som förbereder Vækstforumet, amtsborgmästare Vibeke Storm Rasmussen.

I stället skulle det vara klädsamt om Vækstforum kunde hämta en ordförande från näringslivet, vilket också skulle ge både större trovärdighet och kapa de mest besvärande banden till en politisk konsensusmodell enligt principen minsta gemensamma nämnare. Förslag på en ordförande från näringslivet kunde vara direktör Kjeld H. Petersen från Innova Airtech Instruments A/S. Han representerar Dansk Industri. En annan kandidat kunde vara representanten från näringslivsorganisationen HTSI, direktör Arne Bang Mikkelsen från Bella Center A/S.

Kort sagt: Det nybildade Vækstforum i Region Hovedstaden ska utforma strategierna på näringslivsområdet när Region Hovedstaden blir verklighet den första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.