Kort sagt: Om någon tvivlat, så stod det klart efter Rapidus frukostmöte i tisdags med byggkungen Percy Nilsson att Malmö kommer få sin multiarena i Hyllie. Men Köpenhamn ser samtidigt ut att få en konkurrerande arena i Ørestaden. Ett prospekt ligger klart inom kort och därmed har Öresundsregionen än en gång satt krokben för sig själv: Det saknas koordinering över Sundet och i stället får vi två multiarenor på bara tjugo minuters avstånd från varandra. Det är rent ut sagt overkill.
När krocken ändå inte ser ut att kunna undvikas, så gäller det att se positivt på saken och ta tillvara den enorma chans till branding av regionen som de dubbla multiarenorna är.
Av Keld Broksø
Rapidus Köpenhamnsredaktör
I dag är området vid Hyllie bara en bit platt åkermark på 200 hektar vid Öresundsbrons påfart, några mil från Köpenhamn. Men om några få år kommer köpenhamnarna få sig ett överraskande uppvaknande när de närmar sig Malmö. I Hyllie står då en multiarena för 15.000 åskådare klar tillsammans med ett shoppingscenter på 70.000 kvadratmeter, lägenheter för 12.000 personer och utrymme för 7.000 arbetsplatser.
Strax efter tisdagens frukostmöte med mannen bakom bakom Malmös multiarena, Percy Nilsson, började byggarbetarna sätta upp en enorm reklamskylt för Hyllie-projektet intill motorvägen mot Köpenhamn. Med skylten på plats, politisk uppbackning och en självsäker Percy Nilsson i ledningen är det svårt att tro annat än att Malmö får sin multiarena kring 2008-2009.
Det enda problemet är att det får sannolikt även Köpenhamn.
Köpenhamns multiarena kommer att ligga vid Bella Center i Ørestaden, endast 20 minuters resa från arenan i Hyllie.
På beslutsnivån har Malmö för närvarande kört om Köpenhamn, men saken är så långt kommen även på den danska sidan samtidigt som det saknas Öresundssamordning i frågan, att Rapidus vågar påstå att regionen kommer stå med dubbla multiarenor senast vid utgången av 2009.
Det trots att både Percy Nilsson och Bella Centers direktör Arne Bang Mikkelsen båda tror det blir svårt att samla tillräckligt stor publik för att få ekonomi till de dubbla arenorna.
Dock tar ingen av dem konsekvensen och drar sig tillbaka, så det måste finnas en viss bäraktighet i idén även om två arenor är ren overkill. Svaret på varför man fortsätter på båda ställen finns i Köpenhamns och Malmös prestigekänslor.
Københavns Kommune beslutade redan i oktober förra året att fortsätta arbetet med att förverkliga visionerna om en multiarena vid Bella Center. Även i Köpenhamn är tanken att skapa en arena med 15.000 sittplatser, till en kostnad runt 600 miljoner danska kronor. Köpenhamns multiarena, som går under namnet Copenhagen Dome, ska enligt nuvarande planer uppföras av ett bolag med Københavns Kommune, Bella Center A/S och privata fonder som delägare.
Sedan beslutet i oktober har saken rullat på i det tysta. Bella Centers direktör Arne Bang Mikkelsen räknar med att redan i maj vara färdig med det prospekt som ska presenteras för politikerna i Köpenhamn. Målet är att en multiarena ska stå färdig senast 2009, när Internationella Olympiska Kommittén håller världskongress i just Bella Center, för övrigt samma år som de homosexuellas OS kommer till Köpenhamn. Det är de så kallade Outgames, som ska hållas i augusti 2009, och som väntas dra upp mot 16.000 deltagare och 200.000 åskådare.
Med sikte på att få riktiga OS till Köpenhamn 2020 kommer multiarenan vara ännu ett starkt argument i kampanjen. Finansieringen ser också ut att vara möjlig att få till, enligt Arne Bang Mikkelsen.
Med andra ord: Malmö kan glömma att vara ensamma på banan med en multiarena!
Man kan se maktspelet om multiarenorna i Öresundsregionen som ännu ett nederlag för Öresundssamarbetet. Och det finns det all anledning att till. Saken visar tydligt att i praktiken råder mer konkurrens än samarbete i regionen. Det finns nämligen goda grunder att hävda att Malmö borde få ha sin arena i fred tills vidare.
Ett skäl är att det hade profilerat det regionala samarbetet när Köpenhamn började lägga arrangemang i Hyllie. Och med Parkens 40.000 åskådarplatser skulle Köpenhamn ändå vara den suveränt överlägsna eventstaden i regionen, så man skulle inte hamna på efterkälken.
Man kan också välja att se positivt på maktspelet mellan Köpenhamn och Malmö, för att komma vidare. I så fall gäller det att redan nu börja utnyttja de båda multiarenorna i ett konstruktivt och tätt samarbete för den internationella marknadsföringen av Öresundsregionen.
De två arenorna öppnar långt större möjligheter för att Öresundsregionen som helhet ska kunna attrahera världsmästerskapen i bland annat ishockey och handboll – och en rad andra världsbegivenheter, som ett gemensamt OS 2020. Men för det krävs samarbete. Striden om multiarenorna är ett klockrent exempel på motsatsen och precis som i fallet med America’s Cup utnyttjas inte Öresundsregionens potential optimalt.
Om inte Rapidus lyckas, vem kan då bidra till att politikerna förstår att dubbla multiarenor trots allt ger Öresundsregionen en enorm chans till branding. Men den ska i så fall börja utnyttjas redan nu, i god tid innan arenorna står klara.