Arbetet med multiarenan i Hyllie går framåt. Samtidigt har Malmökillen Percy Nilsson fullt upp med golfprojekt i Spanien och att följa Malmö Redhawks tillbaka till Elitserien. Det är också bara veckor sedan hovrätten friade honom från misstankar om skattebrott.
Efter ett rekordartat intresse kom 135 personer till Rapidus frukostmöte hos Moll Wendén Advokatbyrå i Malmö för att höra om den mångsysslande byggherrens planer. Bland gästerna fanns Acta Kapitalförvaltnings Malmöchef Olof Svensson, Thomas Goréus från Assistera och företagsinkubatorn Mincs nya VD Bodil Rosvall.
Med ett halvår kvar till planerad byggstart blir Percy Nilssons projekt runt en ny multiarena i Hyllie allt mer konkret. I dagarna utsågs Peter Weinhandl, chef för Vildmarkshotellet i Kolmården, till VD på projektbolaget. I maj ska det ansökas om bygglov och i september påbörjas schaktarbetet.
Väggarna till arenan, 140 meter lång och 103 meter bred, är tänkta att vara på plats under hösten 2007. Arenan ska fungera för de flesta typer av arrangemang och i sammanhanget har både världsmästerskapen i handboll 2009 och ishockey 2011 nämnts.
— Vi tittar också på att ha en naturvårdskonferens år 2012. Det ska bli den bästa arenan och det ska inte finnas någon orsak till att inte hålla evenemang där. Det enda den inte klarar är friidrotts-VM, säger Percy Nilsson.
Planen är att bygget ska stå helt klart under 2008. Året därpå ska ett köpcenter bredvid vara färdigt. Förhoppningen är att även danskar ska lägga arrangemang i arenan.
— När vi ansöker om byggtillstånd ska vi kontakta danskarna för att se om vi kan få till ett samarbete.
Percy Nilsson är själv klar med turerna runt skatteaffärerna i ishockeylaget Malmö Redhawks, där han tidigare varit ordförande. I början av mars friades han av hovrätten efter att i tingrätten dömts till ett års fängelse för skattebrott.
För tillfället ägnar han den mesta tiden till golfprojekt i Spanien. I augusti börjar Peter Weinhandl formellt som VD för Parkfast Arena, som är företaget bakom Hylliearenan, men enligt Percy Nilsson arbetar han redan i viss utsträckning.
— Han ska driva arenan, det blev klart förra veckan.
Just förmågan att delegera fick Percy Nilsson lära sig den hårda vägen. Vid 38 års ålder arbetade han sig sjuk – magen sprack – och han tvingades låta andra ta över.
— Jag har alltid trott på mig själv och var en dålig chef eftersom att jag aldrig lät människor jobba med deras egna förslag, utan skulle fixa allt själv. När jag blev sjuk var jag borta tre till fyra månader och upptäckte att företaget blev mycket bättre.
Idag låter han gärna andra göra en del av jobbet.
— Chefer ska lyfta sina medarbetare istället för att göra allt själv, säger Percy Nilsson, som tycker att byggbranschen och ishockey är rätt lika.
Båda handlar om lagbygge, menar han. Det gäller att plocka ihop rätt kompetens till rätt kostnad. I byggprojekt görs hela tiden affärer med nya aktörer, eftersom det inte är relationer utan offererat pris som styr. Likadant är det i ett hockeylag.
Percy Nilsson menar att de egna ledaregenskaperna tog form under uppväxten i stadsdelen Lönngården i Malmö. Över hundra barn bodde i samma hus och det gällde att hitta sin plats i hierarkin.
— Man fick snabbt ta sin plats, annars fick man på käften. Där grundade jag mitt ledarskap. Man fick själv se till att skapa kapital och det var väldigt uppfostrande.
Barnen försökte tjäna pengar på att sälja saker. I åttonde klass slutade Percy skolan och började lära sig snickaryrket. Vid arton års ålder var han färdig och vid nitton blev han bas för ett snickarlag. Kort efter det satsade han på eget företag inom branschen.
Kristina Hillborg minglade med Tora Berg från Malmö Stads Näringslivskontor och Lars Weibull.
Idag är han för de flesta känd för sitt bygge av det nu konkursade PNB och engagemanget i Malmö Redhawks.
— Kommer Hylliearenan bli monumentet för Percy Nilsson? undrar Rapidus grundare Jan Wifstrand, som leder frukostmötet.
— Jag har jobbat i åtta år med att skaffa kapital, men något monument blir det inte. Däremot är arbetet mycket skoj. Det myndigheterna utsatt mig för blev bensin för att visa Malmö att Hyllieprojektet ska bli bra, säger Percy Nilsson.
— Hela projektet är egentligen tossigt. Skulle man gå till Skanska och säga att man vill göra ett råmarksprojekt i Hyllie skulle man inte ens komma till sekreteraren utanför styrelserummet.
Men med egna pengar är det inget som stoppar Percy Nilsson.
Andreas Linde, Jakob Wester från Sigma iMål Projektledning och Marie Högstedt på Delectus Amrop-Hever var tre av totalt 135 gäster på Rapidus frukostmöte.
— Jag har aldrig varit rädd för att satsa på saker jag tror på. Det finns inga gravstenar där det står hur många miljoner man lämnade efter sig, men jag kan lämna ett bra liv efter mig, säger han.
Arbetet är lite av ett spel för Percy Nilsson, men ett spel som går att påverka. Gör det inte det är det inget för byggherren, som ratar både pokerkvällar och hästar på Jägersro.
— Jag spelade poker en gång och fick en sån avsky för att plocka mina kompisar på pengar.
Jan Wifstrand tackar ändå Percy Nilsson genom att överlämna ett travsystem på V75, värt 24 kronor.
— Med detta tar du inte någon ekonomisk risk, säger Jan Wifstrand och ger gästen chans att vinna ytterligare en present.
Det är en tavla med porträtt på sex olika Percy. Allt från Nilsson till TV-figuren Nilegård och soul- och bluesmannen Sledge.
— Heter alla Percy? frågar Percy Nilsson.
— Där har vi svaret! Du vinner tavlan, säger Jan Wifstrand.
Text: Kristian Svensson
Foto: Pontus Tideman