Kort sagt: Även om dagens planerade kapitalmarknadsdag på Ideon i Lund fått ställas in, så är det ett undantag från det senaste årets kraftigt ökade intresse för att handla i småbolag.
Öresundslistan, Alternativa aktiemarknaden, Mangold och First North är bara några exempel – allt fler listor och handelsplatser för mindre bolag dyker upp.
Det är i grunden positivt, eftersom tillgången på kapital ökar. Men samtidigt ökar också risken för placerarna. Småbolagen har inte samma rutin som större börsbolag och dessutom saknas oftast löpande bevakning från medier och analytiker.
Därför är det extra viktigt att kontrollen fungerar hos dem som står bakom småbolagslistorna.
Av Thomas Frostberg och Kristian Svensson
Förra veckans nyhet i Rapidus att Helsingborgsbolaget Covial Device handlats på Öresundslistan utan att vara registretat som publikt bolag var en pinsam historia för den nyetablerade handelsplatsen, även om inga oegentligheter begåtts.
Betydligt värre var höstens avslöjande om ekonomiskt fiffel och lögner i Malmöbolaget CoolGuard. Efter att bolagets VD avlidit tvingades styrelsen justera ner omsättningen från 9,7 till 2,2 miljoner och vinsten på 800.000 kronor till en förlust på 4,3 miljoner. Det är fortfarande oklart hur VD:n kunnat föra hela sin styrelse bakom ljuset. Oavsett om styrelsen inget visste eller blundade för de signaler som fanns, så har man inte gjort sitt jobb ordentligt. Det har ändå inte fått Aktietorget, där CoolGuard är noterat, att reagera med en notering på observationslistan. Från Aktietorget har man hävdat att alla fakta finns på bordet och att ett varningsmärke bara skulle skadat aktieägarna ytterligare.
Ursäkta, men vilket snömos! Vilka garantier hade Aktietorget för att inga fler oegentligheter skulle dyka upp hos CoolGuard? Det faktum att styrelsen justerat siffrorna är ingen vattentät försäkran. De stod ju bakom även de tidigare, bevisligen felaktiga, ekonomiska uppgifterna.
Hur vet Aktietorget att ingen i styrelsen visste eller åtminstone anade att något var på tok? Det pågår en förundersökning om brott, sedan det förekommit misstänkta aktieförsäljningar i samband med att VD:n insjuknade. Dessutom spreds falska uppgifter i ett pressmeddelande efter hans död.
Samtidigt handlas skånska bolag som CellaVision, Anox och ProstaLund på Alternativa aktiemarknaden utan att ha bett om det. Just dessa bolag har visserligen en hög nivå på sin informationsspridning, men eftersom det saknas kontrakt med Alternativa aktiemarknaden finns inga säkra garantier för hur informationen når marknaden.
Nu ger sig dessutom Mangold fondkommission in i matchen om småbolagen och tar upp handel i CellaVision, vilket ökar förvirringen. Hos Mangold går det just nu att köpa CellaVision för 4,95 kronor per aktie, medan det i den pågående marshandeln hos Alternativa bjuds 6 kronor per aktie. Förvirrande och upplagt för att någon blir lurad i ena eller andra änden, samtidigt som CellaVisions ledning själva siktar på en notering på O-listan eller någon annan större lista.
Problemet är inte att det handlas i de små bolagen, utan att det inte ställs högre krav på dem och deras redovisning. Egentligen borde granskningen vara extra tuff här, eftersom småbolagens ledningar vanligtvis saknar rutinen som finns hos andra noterade företag, samtidigt som många småsparare lockas. Dessutom bevakas de inte löpande av analytiker och medier.
Mest relevant är dock att rikta kraven mot de handelsplatser som tar på sig ansvaret för verksamheten och står som garanter gentemot småspararna för att handeln är schysst. Hur misstaget med Covials registrering kunde ske är obegripligt, enkla rutiner borde omöjliggöra en så grundläggande miss. Men när problemet uppdagades agerade man i alla fall snabbt.
Värre då med Aktietorget som intagit en låt-gå-attityd i en av de allvarligaste mygelhistorierna på länge. Det skadar i förlängningen förtroendet för både småbolagen och deras handelsplatser. Det finns egentligen inga skäl för att kraven bör vara lägre för småbolag än andra börsbolag, snarare tvärtom om det hade varit möjligt.
Rapidus välkomnar alla initiativ som öppnar för småsparare att komma in tidigt i bolag och för unga bolag att ta in kapital på fler vägar än bara via riskkapital. Men enda sättet att garantera trovärdigheten och därmed säkra tillgången på kapital i långa loppet är att ställa höga krav på handelsplatserna för dessa bolag.