Medicinteknikföretaget VibroSense Dynamics i Malmö satsar nära två miljoner kronor på marknadsföring av sin utrustning för test av vibrationsskador. Pengarna tas in genom en emission riktad till befintliga ägare, där Lunds universitets holdingbolag, LUAB, och tre privata investerare ingår.
Det tidigare en man starka företaget har nyligen anställt en marknadschef och kommer under hösten rekrytera en säljare. Utvecklingen av apparaten, som kan mäta vibrationsskador i fingrar i ett tidigt skede, har pågått sedan hösten 2003.
— Den officiella tidplanen för lansering av produkten säger maj, men det är troligt att vi inte hinner bli färdiga och väntar med att släppa den till hösten, säger Toni Speidel, VD för VibroSense Dynamics.
Den första målgruppen är företagshälsovård i Sverige, men i planen finns även att under nästa år gå in i Tyskland, England, Holland och Danmark genom distributionsavtal. Budgeterad försäljning för 2007 är fem miljoner kronor och då ska bolaget även göra en liten vinst.
Mätutrustningen kopplas till en dator och registrerar hur försökspersonen känner av rörelser i ett metallblad. Om personen skadats av vibrationer är känsligheten sämre och reaktionerna avviker från en normalkurva. Vibrationsskador förekommer hos allt från tandläkare till gruvarbetare och sedan juli 2005 kräver EU att alla arbetsplatser med risk för skador ska undersöka personalen regelbundet.
— I en vibrationsskada har både blodkärl och känselnerver skakats sönder. Personen förlorar finmotoriken och känseln, och får ofta stickningar, vita fingrar samt smärtor i fingrar och handleder, säger Toni Speidel.
I dagarna avslutas ett valideringstest av utrustningen på Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Resultaten är inte sammanställda, men är enligt Toni Speidel positiva. VibroSense Dynamics ägs av LUAB, tre privata investerare, Toni Speidel och Göran Lundborg, professor på handkirurgiska kliniken på MAS.