söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundametod för värmebehandling av cancer blir bolag

Ett nytt företag inom behandling av cancer håller på att startas i Lund. Det handlar om att med laser värma upp en tumör och därigenom sätta igång immunförsvaret som rensar bort sjukdomen. Bakom bolaget står kirurgiprofessorn Karl-Göran Tranberg, teknikkonsulten Pär Henriksson och ekonomen Lars-Erik Eriksson.

Metoden har i drygt tio år testats på patienter i Lund med hjälp av en prototyp, som Pär Henriksson var med och utvecklade. Med titthålskirurgi leds fiberoptik in tumören som värms med laserstrålar till över 44 grader. Vid denna temperatur kan cancercellerna inte växa längre och kroppens immunförsvar reagerar på den lätta brännskadan.

— Syftet är att tillfoga tumören en skada genom att koagulera den. Då stöts vävnaden bort och immunförsvaret triggas, och börjar jaga de andra cancercellerna, säger Pär Henriksson.

Idén att värma cancertumörer är inte ny, men har tidigare oftast använts på ytliga svulster. Metoden med laservärmning har hittills inriktat sig på svåra fall av cancer, ofta i lever och bukspottskörtel. Där har sjukdomsfall med mycket låg överlevnadschans i högre utsträckning blivit helt botade av behandlingen, uppger Pär Henriksson.

För tillfället håller bolaget på att registreras, troligen blir namnet Neo Medical, och sedan ska tekniken patenteras. Enligt Henriksson behövs riskkapital på minst tjugo miljoner kronor för att få igång verksamheten. Målet är kliniska tester om tre år.

— Vi ska utveckla produkten för att fungera i en sjukhusmiljö, sedan ska det göras studier så den kan certifieras. Ambitionen är att detta ska bli ett tillverkande och säljande bolag, säger Pär Henriksson, som driver Henriksson & Konsultpartners i Lund och tidigare arbetat på nuvarande ProstaLund.

Ett nytt företag inom behandling av cancer håller på att startas i Lund. Det handlar om att med laser värma […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.