Ett nytt företag inom behandling av cancer håller på att startas i Lund. Det handlar om att med laser värma upp en tumör och därigenom sätta igång immunförsvaret som rensar bort sjukdomen. Bakom bolaget står kirurgiprofessorn Karl-Göran Tranberg, teknikkonsulten Pär Henriksson och ekonomen Lars-Erik Eriksson.
Metoden har i drygt tio år testats på patienter i Lund med hjälp av en prototyp, som Pär Henriksson var med och utvecklade. Med titthålskirurgi leds fiberoptik in tumören som värms med laserstrålar till över 44 grader. Vid denna temperatur kan cancercellerna inte växa längre och kroppens immunförsvar reagerar på den lätta brännskadan.
— Syftet är att tillfoga tumören en skada genom att koagulera den. Då stöts vävnaden bort och immunförsvaret triggas, och börjar jaga de andra cancercellerna, säger Pär Henriksson.
Idén att värma cancertumörer är inte ny, men har tidigare oftast använts på ytliga svulster. Metoden med laservärmning har hittills inriktat sig på svåra fall av cancer, ofta i lever och bukspottskörtel. Där har sjukdomsfall med mycket låg överlevnadschans i högre utsträckning blivit helt botade av behandlingen, uppger Pär Henriksson.
För tillfället håller bolaget på att registreras, troligen blir namnet Neo Medical, och sedan ska tekniken patenteras. Enligt Henriksson behövs riskkapital på minst tjugo miljoner kronor för att få igång verksamheten. Målet är kliniska tester om tre år.
— Vi ska utveckla produkten för att fungera i en sjukhusmiljö, sedan ska det göras studier så den kan certifieras. Ambitionen är att detta ska bli ett tillverkande och säljande bolag, säger Pär Henriksson, som driver Henriksson & Konsultpartners i Lund och tidigare arbetat på nuvarande ProstaLund.