Forskningsföretaget SARomics i Lund startar ett dotterbolag ihop med forskare från Lunds universitet. Bolaget får namnet SARomics Biostructures och ska syssla med strukturbestämning av proteiner med en metod som idag bara ett fåtal har i regionen.
Den kommersiella starten av Biostructures är planerad till april, då en forskningsingenjör ska vara anställd. Själva hanteringen av röntgenkristalliseringen, som är den nya affärsidén, ska fyra forskare från Lund stå för.
— Det är bara till en början som forskarna ska jobba i företaget. Vi kommer till hösten anställa personer som kan sköta röntgenkristalliseringen, säger Björn Walse, VD på SARomics.
Det är på MAX-lab på Lunds universitet som strukturbestämningen ska göras. Där finns en synkrotron, en jättelik apparat som generar högintensiva röntgenstrålar genom att accelerera elektroner i en ring på cirka trettio meter i diameter. Strålarna leds för att träffa en proteinkristall och utifrån hur de bryts går det att bestämma atomernas positioner i proteinet. Enligt Björn Walse är det bara läkemedelsbolagen AstraZeneca och Novo Nordisk som har tekniken i regionen.
— Istället för att ha en platt bild av ett protein får man nu en tredimensionell bild. Den använder man sedan för att förbättra läkemedel eller förstå hur proteinet fungerar, säger Walse.
Just nu pågår de sista förhandlingarna med MAX-lab om verksamheten, som finansieras med kapital från moderbolaget SARomics och ett banklån. Björn Walse ser alla företag som sysslar med utveckling av läkemedel i tidig fas som möjliga kunder och menar att verksamheten kommer bli större än moderbolaget, där idag tre personer arbetar med att datorsimulera molekylers aktiviteter.
— Projekten i det nya bolaget kommer både vara fler och ge större intäkter. Vi räknar med att få uppdrag från upp till fem läkemedelsföretag i år, säger Björn Walse.
SARomics startade 2005 och ägs av de anställda. Bland kunderna finns Lundabolagen Active Biotech och Cartela.