Medicon Valley Academy, MVA, är i full gång med att förbereda en ny roll som kontaktförmedlare för Öresundsregionens många mindre företag, som annars måste använda stora resurser för att få till möte med penningstarka läkemedelsjättar – inte minst i utlandet.
Arbetet går ut på att samla kunskap om en mängd projekt i Medicon Valley – exempelvis pågående prekliniska tester, som med hjälp av investeringar ska lyftas upp i större skala till kliniska försök.
MVA vill använda Medicon Valleys starka band till utlandet för att vara dörröppnare hos de stora kapitalstarka bolagen, där det är svårt att få tid avsatt i kalendrarna för en mindre bioteknikfirma.
— Vi ska utnyttja att vi kan komma med en stor volym, kanske 40 projekt, i en portfölj. Utbudet av projekt exploderar och det gör efterfrågan också. Det handlar därför om att få tillgång till de penningstarka aktörerna, som kan sätta extra fart i projekten. För det ändamålet vill vi i MVA också samarbeta med näringslivsorganisationer på båda sidor Sundet, som exempelvis Copenhagen Capacity och Position Skåne, säger projektledaren Niels Gerner Larsen.
Första gången projektet ska prövas är på BIO-mässan i Chicago i mitten av april. Då ska MVA tillsammans med just Copenhagen Capacity och Position Skåne presentera en rad investeringsmöjligheter i Öresundsregionen för stora läkemedelsbolag. MVA kommer också försöka att få en startfinansiering för förmedlingsprojektet, trots att planen är att det ska vara självfinansierande.
— Det ska betala sig för de mindre verksamheterna i Öresundsregionen att investera några tusen kronor i att MVA öppnar ett antal dörrar. Och avkastningen blir direkt mätbar. Vi ska kunna se om vi skapade den första kontakten i en affär, säger Niels Gerner Larsen.