söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny börsfajt med Öresundsbolag i portföljen

Kort sagt: Öresundsregionens ställning som högteknologiskt centrum är väletablerad, men ur ett finansiellt perspektiv hamnar regionen fortfarande ofta i skuggan av Stockholm.

Rapidus läsare vet förstås att det är en felbedömning av aktiemarknaden. Därför har vi gjort det till en återkommande insats att ställa upp med en Öresundsportfölj i Börs-SM, för att visa upp regionens starka kort på börsen.

Förra året gick det ganska bra, även om vi missade prispallen. Nu gör vi ett nytt försök – och utmanar dessutom en grupp kända aktieproffs.

Av Thomas Frostberg och Kristian Svensson

Reglerna är enkla: Välj ut de fyra Öresundsbolag som kommer att gå bäst på börsen nästa år.

Rapidus har i år vidgat utmaningen genom att inte bara ställa upp med en egen Öresundsportfölj, utan även bjudit in en grupp proffsplacerare att tävla med varsin portfölj. Proffsen och deras val presenteras i nästa fredags snabbanalys. I dag är det dags för Rapidusredaktionens placeringsstrategier.

PARTNERTECH

Den Malmöbaserade kontraktsutvecklaren och -tillverkaren har genomgått en formidabel återhämtning efter telekomkrisen, tack vare en strategiomläggning under VD Mikael Jonsons ledning. Från att ha varit starkt beroende av Ericsson har PartnerTech i dag god riskspridning bland sina kunder, men framför allt innebär omläggningen att uppdragen blivit större och mer långsiktiga. När en ny kund lägger över hela sin tillverkning kan det innebära en omsättningsökning på 100-200 miljoner för PartnerTech.

Aktien har nära nog fördubblats det senaste året, men med tanke på att vi hittills bara sett de första effekterna av bolagets nya strategi förväntar vi oss en fortsatt uppgång. Kanske inte den mest explosiva aktien i portföljen, men ett starkt kort.

MULTIQ

Tillverkaren av platta bildskärmar är årets mest spekulativa inslag. Både omsättning och resultat förra året var en besvikelse och Malmöbolaget söker nu ny VD efter Jonas Wästberg, som kastade in handduken samma dag som bokslutsrapporten kom. En intressant efterträdare och den omställning som påbörjats kan ge aktien en skjuts under året.

Men mest intressant är ändå att islänningen Palmi Haraldsson gått in som storägare i MultiQ via Malmöbaserade ZetaDisplay. Han investerade i Sterling, köpte upp Mærsk Air och sålde snabbt vidare alltsammans med stor vinst. Haraldsson är inte känd för att sitta med ärmarna i kors och det skulle förvåna mycket om han inte bidrar till en spännande utveckling i MultiQ under året.

PRECISE BIOMETRICS

Lundabolaget som säljer biometrilösningar för inloggning i datorsystem och inpassering i byggnader har, bortsett från en stororder i Thailand, fortfarande inte fått sitt slutgiltiga genombrott. Kundernas beslut tycks genomgående ta längre tid än väntat eller har bromsats av naturkatastroferna i USA.

VD Christer Bergman har dock mer eller mindre lovat att ta hem ett antal nationella ID-kortsuppdrag under året. Detta, i kombination med att till exempel amerikanska regeringsorgan måste utfärda smarta ID-kort till samtliga anställda under året gör Precise Biometrics till en högintressant placering. Erfarenheterna av att projekt som involverar myndigheter och politiska beslut ofta drar ut på tiden balanseras av att det nu finns möjliga projekt på många fronter. Det vore en besvikelse om inget av dessa resulterade i en tung order under 2006.

NOVOZYMES

Det danska enzymföretaget har fortsatt att öka både vinst och omsättning, vilket speglades i aktiekursen under 2005. Andelen steg 23 procent i värde och sedan början av 2006 har den klättrat ytterligare 8 procent. Novozymes redovisade ett operativt resultat på 1,2 miljarder danska kronor för 2005, en ökning med elva procent från föregående år. Försäljningen steg fem procent till 6,2 miljarder och under innevarande år förväntas den öka mer än så.

Bolagets huvudområde, enzymer till tvättmedel, fortsätter dock att minska, men genom att växa desto mer på bland annat läkemedels-, etanolbränsle- samt mat- och fodermarknaden blir aktien en spännande placering. Novozymes fortsätter även att hålla en hög utvecklingstakt och planerar att lansera drygt en handfull produkter under året. 2005 sattes sex nya produkter på marknaden, bland annat ett enzym för tillverkning av pizzaost, och totalt består knappt en tredjedel av bolagets försäljning av artiklar som lanserats 2001 eller senare.

PS. Rapidusläsare som vill anta utmaningen och tävla mot redaktionen och aktieproffsen är välkomna att maila in uppgifter om egna Öresundsportföljer i årets Börs-SM.

Kort sagt: Öresundsregionens ställning som högteknologiskt centrum är väletablerad, men ur ett finansiellt perspektiv hamnar regionen fortfarande ofta i skuggan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.