OAKLAND, KALIFORNIEN. Från sitt fönster på tolfte våningen i en kontorsbyggnad vid Oaklandflygplatsen blickar Jim Marggraff ut över San Francisco Bay. Han har nyss lämnat ledningen för leksaksjätten LeapFrog, som under julhandeln genomförde sin mest framgångsrika produktlansering hittills – en interaktiv penna för tonåringar, baserad på Lundabolaget Anotos teknik för digitalt papper och penna. Förra veckan vann den trippla priser på årets stora gala för leksaksindustrin i USA. Jim Marggraff ska nu göra om tricket hos Anoto.
Av Thomas Frostberg
Marggraff, nybliven VD för Anotos USA-bolag, ska leda en storsatsning för att ta konceptet vidare till vuxenmarknaden. Medan ledningen i Lund inte velat tala särskilt mycket om USA-planerna, troligen på grund av tidigare motgångar, är Jim Marggraff på offensiven. USA-kontoret ska ha 40 anställda i slutet av nästa månad och vara närmare hundra personer inom ett år. Det är nödvändigt för att kunna bygga den mångmiljardindustri han ser framför sig. Och för att nå dit krävs mer Silicon Valley-anda i bolaget.
Han fingrar på en vit penna i frigolitaktigt material, en fullt fungerande prototyp av nästa generations Anotopenna, tänkt att lanseras 2007. Den är storleksmässigt jämförbar med de minsta Anotopennorna som finns på marknaden i dag, men väger betydligt mindre och innehåller framför allt teknik på en helt annan nivå.
För skeptiker på hemmaplan, för länge sedan trötta på grundaren Christer Fåhraeus visioner för Anoto, låter Marggraff antagligen som ännu en knäppgök i ett bolag som bara förlorar pengar. Men en inte oväsentlig skillnad är att han har personlig erfarenhet av det han talar om, att bygga miljardföretag baserade på ny teknik. Det senaste exemplet på en miljardprodukt är LeapFrogs LeapPad, en serie interaktiva böcker för barn – den mest sålda leksaken i USA flera år i rad. Den Anotobaserade pennan FLY Pentop Computer för tonåringar är en vidareutveckling av LeapPad. Att FLY är LeapFrogs mest framgångsrika lansering hittills kan tolkas som att över en halv miljon exemplar sålts redan, även om varken Anoto eller LeapFrog vill lämna ut några siffror.
Jim Marggraffs relation med Anoto är äldre än man kan tro. LeapFrog och Anoto skrev kontrakt i början av 2004, men de första kontakterna togs redan i början av 2001 efter att Marggraff läst en stort uppslagen artikel om Anoto i tidskriften Wired. Han grunnade då som bäst på vad efterföljaren till LeapPad skulle bli och hittade svaret hos Anoto. Lundabolagets teknik gör papper och pennor digitala genom ett egenutvecklat koordinatmönster i form av pyttesmå prickar tryckta på pappret. Allt som skrivs lagras i pennan och kan skickas till en dator eller mobiltelefon. Pennan vet dessutom var på pappret spetsen sätts ner, så att pappret kan laddas med olika funktioner.
Omvänt går det att säga att LeapFrogs teknik och kunnande blev lösningen på en av Anotos stora svagheter – bristen på verklig interaktivitet med pennan. Fältarbetare som använder pennan har inte kunnat få feedback från systemet på det sätt som är möjligt med en handdator. I stället har det mest handlat om envägskommunikation. I nästa generation av pennan, som kombinerar det bästa från Anoto med LeapFrogs kunnande, får användaren omedelbar respons via ljud. I pennan finns förutom kamera och processor, för att registrera det som skrivs, även en högtalare. Pennan ger muntliga instruktioner eller presenterar information och respons från det bakomliggande systemet.
Allt som görs på Internet i form av e-handel och annonsering kan i praktiken föras över till papper och penna, därav namnet Pentop Computing. Det kommer exempelvis inte bara gå att skicka mail från pappret i framtiden, utan även beställa saker från en blank sida i ett Anotoblock. Pennan ger svar om pris och leverans, medan användaren guidas genom beställningen. I stället för att bara vara ett lagringsredskap för handskriven text blir pennan ett intelligent verktyg.
Förutsättningen är förstås att tekniken blir tillräckligt spridd. Det handlar om att vinna eller försvinna. Christer Fåhraeus har hela tiden talat om att sätta en standard för digitalt papper och penna. Hittills har han inte lyckats, men kanske är leksakskungen Jim Marggraff mannen som kan få Anoto att slutligen nå målet. En väsentlig skillnad är att han kan visa upp en Anotobaserad produkt som faktiskt sålt i stor upplaga.