Huminite Nordic är ett helt nystartat bioteknikbolag på forskningsparken Medeon i Malmö. Firman utvecklar produkter baserade på humussyra, som fungerar som bärare av bland annat vitaminer. Till en början ska preparat för djur och växter säljas, men efterhand även kosttillskott för människor.
— Traditionellt har humussyra använts till växter och djur, men nu tittar vi på att använda den på människor. Bland annat ökar syran upptaget av näring från kost, säger marknadschefen Ulf Andersson.
Humussyra utvinns ur förmultnade växter i jorden och binder exempelvis vitaminer och mineraler organiskt. Ett kosttillskott med syran tas lättare upp i kroppen än ett traditionellt tillskott, där näringsämnena binds metalliskt. Enligt Ulf Andersson kan humussyran även binda virus, bakterier och tungmetaller, och fungera som utrensare i kroppen.
— Vi har sett indikationer på att syran hjälper mot diabetes, bakteriella och virala åkommor. Hela immunsystemet påverkas positivt av ämnet. För en cancersjuk kan humussyra minska biverkningarna av strålbehandlingarna, säger Andersson.
Företaget letar inget riskkapital, utan ska klara sig på försäljning av produkter till djur och växter, som samarbetspartnern, den ungerske forskaren Janos Csicsor, redan tagit fram. Huminite har ensamrätt på substansen i Skandinavien och siktar på att lansera ett kosttillskott för människa inom några månader.
— Detta ska finansiera ytterligare kliniska studier, som vi hoppas ska bekräfta och stärka de positiva effekter vi ser. Då kan vi marknadsföra subsansen mer. På sikt vet vi inte om det blir ett läkemedel, naturläkemedel eller en medicinteknisk produkt av syran.
Bolaget har tre anställda och räknar med att omsätta två till tre miljoner kronor under 2006.