lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

SwitchCore satsar på mjukvara – kan bli bolagets slutliga räddning

Kort sagt: Tiden var på väg att rinna ut för det hårt pressade nätverksbolaget SwitchCore i Lund. Men 227 miljoner kronor från den riktade nyemission som ska klubbas på en extra bolagsstämma i dag skapar ännu en gång möjligheter. Rapidus kan nu avslöja att pengarna delvis ska gå till en satsning på en ny inriktning av företaget: ett renodlat fokus på hårdvara ska kompletteras med en stor mjukvarusatsning kring nästa produktgeneration som troligen förläggs till Indien. Det är en satsning som borde ha genomförts för länge sedan, men som nu på allvar väcker överlevnadshoppet.

Av Martin Ollhage

När Rapidus i april publicerade en analys av SwitchCore var bolagets dåvarande VD Henric Isacsson övertygad om att vändningen var i sikte och att positivt kassaflöde skulle uppnås under 2006. Han betonade också vikten av att uppfylla prognosen för att inte riskera att utvecklingsarbetet kring nya produktgenerationer skulle bli lidande. Vi summerade då de tänkbara scenarierna:

1. Den kraftiga marknadstillväxten tar SwitchCore till lönsamhet.

2. Försäljningsframgångar leder till uppköp av bolaget.

3. Bolaget når aldrig lönsamhet.

Att nå lönsamhet senast under 2006 var med all sannolikhet nödvändigt för att bolaget i dess nuvarande form skulle överleva på egen hand. Resterna av det teknikförsprång som SwitchCore en gång hade skulle troligen försvinna helt utan starkare finanser. Nu blev räddningen en emission i stället för positivt kassaflöde från verksamheten och då krävs förändringar för att bolaget ska överleva.

Och förändringar är alltså på gång. Den garanterade storemissionen ger både tid och nya möjligheter och i dag kan Rapidus avslöja vad bolaget tänker göra med pengarna. SwitchCore har sagt att emissionsintäkterna ska användas till att ta fram nästa produktgeneration, Xpeedium3, och att bredda säljkanalerna på ett antal geografiska marknader. Men i realiteten handlar det om en större strategiförändring än så.

SwitchCore har hittills varit ett utpräglat hårdvarubolag, som sålt sina snabba kretsar till kunder som på egen hand fått göra avancerade och tidskrävande anpassningar i sina produkter för att få tekniken att fungera. Det har därför tagit lång tid att få produkter som innehåller SwitchCores kretsar till marknaden. Slutligen verkar dock Lundabolaget ha insett att kunderna efterfrågar snabba lösningar – inte enbart snabba chip.

Enligt källor med mycket god insyn i SwitchCore ska bolaget genomföra en rejäl förskjutning mot mjukvarusidan och ta fram en mjukvara för Xpeedium3 som ger en helt annan flexibilitet än vad som varit fallet med tidigare produktgenerationer. Med en avancerad mjukvara i grunden ska Xpeedium3 bli en lösning som kräver betydligt mindre anpassningar hos varje enskild kund och därmed dramatiskt förkortar ledtiderna tills produkterna blir marknadsmässiga. Mjukvaran ska också vara utformad så att kunderna enklare ska kunna använda samma anpassningar till flera produkter.

Kompetensen för att ta fram en mjukvara kommer bolaget köpa externt, sannolikt i Indien. Maria Rydén-Persson, ekonomi- och finansdirektör på SwitchCore, bekräftar den nya mjukvarusatsning, men vill inte kalla det en strategiförändring: ”Xpeedium3 kommer innehålla mer mjukvara än tidigare generationer, men vi är fortsatt ett hårdvarubolag.”

Om satsningen ger lönsamhet i slutändan är svårt att avgöra, men tanken förefaller riktig efter år av felsatsningar. Teknik säljer bara om den ger kunderna mervärde.

Trots nysatsningen och emissionen kvarstår dock faktum: SwitchCore är ett i de här sammanhangen litet bolag. För att kunna ta upp kampen med de större aktörerna i branschen krävs en partner. I senaste delårsrapporten skriver SwitchCore: ”Bolaget arbetar aktivt med att utveckla samarbeten med industriella och finansiella partners för att accelerera tillväxten genom en breddning av produktportfölj och försäljningskanaler”. Maria Rydén-Persson konstaterar att företaget behöver ett omfattande samarbete med någon större aktör för att nå framgång med nästa produktgeneration under 2007.

I klartext handlar det om att hitta en större aktör inom halvledarindustrin som är intresserad av att sälja SwitchCores Ethernetkretsar och som kan garantera ett långsiktigt samarbete. Men uppgiften är inte enkel. Konkurrensen har hårdnat och trots många samarbetsdiskussioner har bara ett fåtal blivit av hittills. Med rejält förstärkt kassa och en intressant mjukvarusatsning har dock SwitchCores förhandlingsläge förbättrats betydligt.

En eventuell partner inom halvledarindustrin kan antingen finnas bland de bolag som redan i dag har riktat in sig på Ethernetbaserade växlar. Bland dessa finns Intel (som SwitchCore har ett samarbete med kring sin första produktgeneration Xpeedium). Ett samarbete kan dock även inledas med ett bolag som hittills haft en huvudsaklig inriktning mot telekom, men som ser potentialen för snabba Ethernetkretsar. Amerikanska PMC Sierra kan vara ett sådant bolag.

För att summera kan vi konstatera att det för SwitchCores del i huvudsak återstår två scenarier:

1. Bolagets mjukvarusatsning får positivt genomslag och SwitchCore hittar en stor partner som kan föra ut företagets kretsar i en mängd produkter, antingen i samarbetsform eller genom uppköp av Lundabolaget. Trots en bättre strategi får lilla SwitchCore svårt att överleva på egen hand i en bransch som domineras av jätteaktören Broadcom.

2. SwitchCore når aldrig lönsamhet. Företaget misslyckas i jakten på en lämplig partner eller misslyckas i sina ambitioner kring Xpeedium3. Ett sådant scenario är dock mycket mer avlägset än innan emissionen presenterades.

I och med den nya satsningen på ett mjukvarukomplement har SwitchCores överlevnadsmöjligheter stigit från marginella till hyfsade. Men mycket återstår och nysatsningen är ett stort projekt som måste bli lyckat. Att SwitchCore slutligen på allvar frågat sig vad kunderna vill ha bör dock kunna bli ett avgörande steg för bolaget.

Kort sagt: Tiden var på väg att rinna ut för det hårt pressade nätverksbolaget SwitchCore i Lund. Men 227 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.