lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Högriskplacering i Ideonfonden bättre köp än folkaktien Telia

Kort sagt: Planerna på en särskild Ideonfond, där privatpersoner finansierar unga teknikföretag, är en av de bästa idéer som presenterats på länge.

Det enda problemet är begränsningen av investeringsbeloppet till 10.000 kronor per person. Därmed utnyttjas inte de förmögenheter som finns hos privatpersoner i regionen – och som kunde ha investerats där de stora riskkapitalisterna inte vågar gå in.

Men i övrigt är idén så bra att vi på Rapidus bestämt oss för att investera i Ideonfonden – och löpande rapportera om hur ägandet i regionens framtidshopp fungerar i praktiken.

Av Thomas Frostberg

Rapidus chefredaktör

Endast Lund, lundensiska debatter har – och därför är det egentligen inte förvånande att det som väckt mest uppmärksamhet, och upprördhet, kring den nya Ideonfonden är att kommunstyrelsens ordförande Lennart Prytz (s) står som en av initiativtagarna.

Förlåt en avvikande åsikt – men det här är sannolikt det bästa Prytz gjort för näringslivet på mycket länge, tillsammans med förra årets beslut att låta Lunds kommun gå in med pengar i Ideons inkubatorsatsning. Det innebär att näringspolitiken i Lund äntligen tagit sig över fryspunkten.

Mer om detta i en separat analys senare i vår.

Nu handlar det om Ideonfonden, en strålande idé född ur frustrationen över bristen på riskkapital i tidiga skeden. I korthet är tanken att tusen privatpersoner ska investera 10.000 kronor vardera. Pengarna läggs in i riskkapitalbolaget TeknoSeeds andra fond, som nyligen fått in 50 miljoner från Innovationsbron Syd, Ikano Investments, Sparbanken Finn och Region Skåne. Fonden ska investera i teknikbaserade företag inom hälsa, industri och IT. Och det ska vara investeringar i unga företag, så kallade såddfinansieringar, som alla större investerare numera skyr som pesten.

När storkapitalet fått panikångest och bara vågar investera i mogna företag, samtidigt som det offentliga står och stampar, är det helt rätt att bjuda upp mindre privatinvesterare till dans. Lund, Skåne och Öresund har gott om sådana småförmögna privatpersoner. Utan hårda uppoffringar skulle de kunna skjuta in 100.000 kronor eller mer i en Ideonfond och visa omvärlden vad riskkapital egentligen handlar om.

Därför är det synd att fonden får ett investeringstak på 10.000 kronor per person. De tio miljoner kronor som det sammanlagt kan bli fråga om räcker nämligen inte långt, inte ens när det handlar om såddinvesteringar. Som investering betraktat är det inte heller särskilt intressant, eftersom även en fördubbling av kapitalet över tio år ger en försumbar vinst per person.

Fondens främsta funktion kommer därför att bli ett nätverk för Ideonvänner, som kan samlas till bolagsstämma och kapitalmarknadsdagar med ”sina” bolag några gånger om året. Det är gott nog – som ett första steg – och kommer att skapa större uppmärksamhet kring de många spännande bolag som växer fram på och omkring Ideon. Förhoppningsvis kan det också leda till bättre förståelse för näringslivets villkor och tillväxtfrågor i stort.

Rapidus tro är dock att fondens initiativtagare Sven-Thore Holm, Hans Möller och Lennart Prytz redan har planer på en större fond för privatsparare, om Ideonfonden blir ett lyckat försök. Då finns säkert intresset för att skapa en större Skånsk Entreprenörsfond. I annat fall smids just nu planer på annat håll för att skapa en Öresundsbaserad såddkapitalfond, öppen för privata investerare (mer om det i nästa veckas nyhetsbrev).

Finns det då ingen risk att okunniga privatpersoner luras till en högriskinvestering i Ideons nya ”folkaktie”? Möjligen, men folk måste lära sig att placeringar innebär risk och ta eget ansvar. I det sammanhanget är investeringsbeloppets begränsning trots allt en fördel. Dessutom känns det hederligare när Lennart Prytz kränger högriskaktier i Ideonfonden, än när hans partikollega Björn Rosengren på sin tid hårdsålde den ”säkra” Teliaaktien till svenska folket.

För Rapidus, som varje vecka berättar om unga teknikbolag på kapitaljakt, är det en självklarhet att stödja initiativet till Ideonfonden. Därför har vi också ställt oss i kö för att få teckna en aktie – och vi lovar att i återkommande snabbanalyser rapportera om Ideonfonden från insidan parallellt med en ännu mer intensiv nyhetsbevakning av regionens unga tillväxtföretag framöver.

Kort sagt: Planerna på en särskild Ideonfond, där privatpersoner finansierar unga teknikföretag, är en av de bästa idéer som presenterats […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.