Börsnoterade SwitchCore i Lund har fortfarande inte lyckats få ordning på affärerna och tvingas nu till ytterligare en nyemission. Bolaget ber i dag aktieägarna om nära 230 miljoner kronor i kapitaltillskott, för att utveckla en ny produktfamilj som ska komma ut på marknaden under 2007. Kursen dök först nära 20 procent när Stockholmsbörsen öppnade, men har redan återhämtat det mesta av nedgången och ligger nu 6-7 procent back.
Hela emissionen är garanterad av bolagets storägare och ett garantikonsortium, vilket i huvudsak innebär att nya ägare kommer in. De två största ägarna Per Andersson och Christer Svensson äger drygt nio procent av bolaget, men kommer bara att teckna sig för cirka en femtedel av sin andel på 20 miljoner kronor.
— Jag hade egentligen velat teckna mig för mer, men det är inte möjligt. Vi är trots allt privatpersoner och har inte förutsättningar att teckna oss för hela vår andel, säger Per Andersson till Rapidus.
Emissionen genomförs med rabatt – teckningskursen blir 55 öre per aktie, jämfört med gårdagens stängningskurs på 1,35 kronor. Aktieägarna får teckna två nya aktier för varje befintlig aktie. Teckningstiden är 31 januari-14 februari.
Samtidigt meddelar SwitchCore i dag att försäljningen går sämre än väntat under innevarande kvartal, både jämfört med tidigare kvartal i år och motsvarande kvartal 2004. Ledningen räknar med att omsättningen för 2005 stannar på 108 miljoner kronor, jämfört med 132 miljoner förra året.
Orsaken uppges vara att storkunden Intel redan tidigare köpt på sig ett lager av SwitchCores kretsar för data- och Internetkommunikation och därför köpt mindre än väntat under fjärde kvartalet. Samtidigt har försäljningen till kinesiska Huawei legat väsentligt under förväntan och tidigare indikationer, enligt SwitchCore.
Styrelseordförande Per Andersson, som även är koncernchef i väntan på att bolagets nya VD Erwin Leichtle tillträder i januari, är ändå optimistisk.
— Nu har vi skaffat en ny ledning och en bra finansiering för att gå vidare. Vi har en mycket mer erfaren organisation och bolagsledning och är etablerade på en marknad som är stor och växande, säger Per Andersson.
Av Thomas Frostberg