lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BILDREPORTAGE: Isländsk affärsman vid spakarna för danskt lågprisflyg

Den isländska ekonomin är starkare än någonsin. Det sade Almar Örn Hilmarsson på Rapidus frukostmöte i morse. De finansiella musklerna gäller inte minst hans egen bransch – en av Islands paradgrenar: flygbranschen. Under året har isländska investmentbolag köpt de danska flygbolagen Sterling och Maersk, och satt 32-årige Hilmarsson i cock-pit.

Bland hundratalet åhörare på frukostmötet fanns börsnoterade PartnerTechs VD Mikael Jonson, Lars-Erik Skjutare från Sparbanken Finn, Fredrik Holst på Sigma Exallon och Position Skånes VD Semmy Rülf.


Det bubblar och sjuder i Islands ekonomi. Efter att länge varit beroende av hur mycket torsk som fiskas upp ur havet är ön nu finansiellt starkare än någonsin. Det menar islänningen och VD:n för flygbolaget Sterling, Almar Örn Hilmarsson, som i morse intervjuades på Rapidus frukostmöte.

— Det nya är att isländska bolag har investeringar i hela världen. Landet är inte beroende av enstaka marknader utan har fler ägg i korgen än någonsin, säger Almar Örn Hilmarsson.

Förändringen har pågått de senaste femton åren menar Hilmarsson, som själv är huvudperson i en del av senaste tidens isländska affärer. I våras köpte investmentbolaget Fons Eignarhaldsfelag det då norskägda lågprisflygbolaget Sterling i Danmark. Ett par månader senare utsågs Almar Örn Hilmarsson till VD och i somras kom beskedet att de isländska ägarna köpt den danska konkurrenten Maersk Air.

Under hösten har det isländska investmentbolaget FL Group, ägare av Iceland Air, i sin tur köpt Sterling. Affären avslutas i januari.

— Med fem miljoner passagerare är vi det fjärde största bolaget i Europa, men SAS har trettio miljoner passagerare så vi är fortfarande ganska små, säger Almar Örn Hilmarsson.

— Sterling har varit ett charterbolag som de senaste tre, fyra åren har utvecklats till ett traditionellt flygbolag med låga priser. Maersk har varit någonstans mellan ett lågprisbolag och ett affärsreseföretag.

Almar Örn Hilmarsson skojar om att Maersk historiskt varit ett företag med låga biljettpriser och höga kostnader – en svår ekvation att få ihop. Nu är ribban satt för det nya bolaget: vinst i slutet av 2006.


— För oss som inte är insatta i branschen verkar konkurrensen vara väldigt hård. Man får ju inte ens en kopp kaffe på flyget nuförtiden, kommenterar Jan Wifstrand, Rapidus grundare och den som håller i intervjun med det 32-åriga isländska stjärnskottet.

— Människors syn på flyget har ändrats. För trettio år sedan var en flygresa en stor ceremoni. Man fick jobba hårt och spara pengar till en biljett, sedan kom folk i god tid till flygplatsen för att ta en öl innan avgång. Nu är det mer som att åka buss eller tåg. Dagens generation har inte samma förväntningar på en flygresa som våra föräldrar hade. I dag är biljettpriset mer transparent och flygets syfte är att transportera från punkt A till B, du kan själv välja om du vill lägga pengar på kaffe.

Sterling kommer de närmaste åren fokusera på den skandinaviska marknaden. Antalet passagerare i Stockholm ska ökas med 100 procent och ambitionerna är nästan lika höga i Norge.

— Du har erfarenhet av att göra affärer i nästan hela Skandinavien. Är det någon skillnad mellan länderna? frågar Jan Wifstrand.

— Ja, det är stor skillnad på Island och övriga Skandinavien. I Danmark används 80 procent av tiden till att diskutera och 20 procent till att jobba. På Island diskuterar vi 20 procent, jobbar 60 procent och sedan går 20 procent till att städa upp röran, eftersom vi inte pratat igenom saken.

Hilmarsson, som är baserad i Köpenhamn, tycker att danskar har ett behov av regler och strukturer.

— När jag kom till Danmark skyllde jag alla problem på regeringen, men nu har jag insett att det är danskarna själva som vill bli styrda. De har inte en stark tro på marknadskrafterna utan vill ha regler. På Island avregleras allt, det är en stor skillnad.

— När jag klagade på detta inom Sterling sa de: ”Då borde du åka till Sverige!”, säger Almar Örn Hilmarsson.


Övre raden, till vänster: Malin Malm från Region Skånes näringslivenhet, Kajsa Jacobsson från Öresund Network och Kajsa Bengtsson från Minc. Till höger: Therese Persson från Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Fredrik Lundgren från Peer.

Nedre raden, till vänster: Calle Håkansson från Sparbanken Finn i samspråk med Susanne Nykvist. Till höger: Thomas Berggren från Fastighets AB Malmö City och Sparbanken Finns VD Lars-Erik Skjutare.

Före jobbet på Sterling var han VD på lågprisbolaget Iceland Express. Men karriären började tidigt för Hilmarsson, först som tidningsbud och senare i affär. Han blev med jämna mellanrum uppsagd av handlaren, men med stöd av mamma gick Hilmarsson alltid tillbaka – och fick ny anställning.

Den vuxna yrkesbanan fick sin första riktiga skjuts inom industrin. Efter att ha klarat första tentan på universitetet började han på ett frukt- och grönsaksföretag. När Hilmarsson efter sju år slutade var han ekonomichef. Han hade då parallellt läst en juristutbildning på Islands Universitet.

Fotboll och handboll tillhör islänningens intressen, som upp till femton års ålder tränade regelbundet.

— Jag var sportsligt aktiv tills jag kom på vin och kvinnor. Då slutade jag för att börja igen vid sjutton, men då var det just för att lagen hade så mycket fester, säger Almar Örn Hilmarsson.


Frukostmötet hålls på företagsinkubatorn Minc i Västra Hamnen. För Hilmarsson är det tredje besöket i Malmö.

— Staden är mycket vänligare än Köpenhamn, den påminner mer om Island, säger han.

— Annars tycker jag Las Vegas är en vacker stad. Först var det bara sand. Sedan byggdes en stad runt enbart spel och restauranger. Många hotell är speciella, sist jag var där bodde jag i en pyramid. Var kan man göra det annars? Fantasin hos dem som byggde staden måste varit märklig.

Jan Wifstrand tackar morgonens gäst med en present: en låda med skånskt brännvin, spettkaka och en Peps Persson-skiva.

— Nu ska du bli riktigt introducerad till Skåne. Detta är ”Skåne för dummies”, ha det så kul, säger Wifstrand.

Text: Kristian Svensson

Foto: Pontus Tideman

Den isländska ekonomin är starkare än någonsin. Det sade Almar Örn Hilmarsson på Rapidus frukostmöte i morse. De finansiella musklerna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.