lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Storbanker och medier bromsar en nordisk börsmarknad

Kort sagt: När Köpenhamnsbörsen nästa vecka öppnar en ny, alternativ börslista för mindre bolag är det ytterligare ett steg i riktning mot att skapa en samnordisk börsmarknad. Det är i alla fall vad ägaren OMX tänker sig.

Men åtminstone två tunga medaktörer på börsscenen bromsar utvecklingen: Storbankerna och medierna.

Av Thomas Frostberg

När Köpenhamnsbörsen på måndag inviger sin Alternativa marknadsplats, är det första steget mot skapandet av en nordisk handelsplats för småbolag som ännu inte är redo för den riktiga börsen. Sedan 1997 finns Nya Marknaden vid Stockholmsbörsen och på sikt ska något liknande skapas i Finland. Det blir särskilt intressant för Öresundsregionen, eftersom det öppnar nya möjligheter för skånska placerare att investera i unga danska tillväxtbolag.

Dessutom är det ytterligare ett steg på vägen mot en gemensam nordisk börs, som blir verklighet till sommaren när OMX introducerar en ny samnordisk börslista där svenska, danska och finska bolag listas bredvid varandra utifrån börsvärde och bransch, i stället för geografisk hemvist.

A.P. Møller – Mærsk hamnar i ”Large Cap” tillsammans med Alfa Laval inom ”Industrivaror- och tjänster”. Gambro och Getinge får sällskap av Novo Nordisk, H. Lundbeck och Chr. Hansen inom ”Hälsovård”. Danske Bank får tävla mot SEB och Handelsbanken.

Inom ”Mid Cap” möter skånska Active Biotech de danska bolagen Bavarian Nordic, Genmab och NeuroSearch. Thrane & Thrane och Maconomy får konkurrens om placerarnas uppmärksamhet från PartnerTech och Readsoft inom ”Informationsteknik” på Small Cap-listan. Och så vidare.

Men lite smolk finns i glädjebägaren – två av de mest ärkekonservativa branscherna motverkar effektivt utvecklingen mot en samnordisk börsmarknad. Jag syftar på storbankerna och medierna, som var och en på sitt håll gör vad de kan för att hålla nere intresset för – och i bland till och med direkt motverka – gränsöverskridande affärer.

För att börja med mediebranschen:

Vilken affärstidning eller ekonomiredaktion på någon dagstidning har i dag en kontinuerlig och initierad bevakning av börsbolag utanför den egna nationsgränsen. Jo, om bolagen ligger i USA, eller i alla fall handlas på New York-börsen eller Nasdaq, så skrivs en del. Men hur många av läsarna köper aktier i amerikanska bolag?

Som i alla sammanhang görs affärer i första hand lokalt. Det är därför rimligt att tro att det skulle finnas ett intresse bland svenska placerare att köpa aktier i Danmark och Norge och vice versa. Det gör det också – inte minst danska aktiesparare investerar gärna i Sverige, enligt en undersökning bland Internetmäklaren Nordnets kunder. Men då handlar det framför allt om Nordea, Ericsson och Skandia. Att den gränsöverskridande handeln är koncentrerad till dessa storbolag beror förstås på att där finns internationell information att tillgå. Men i övrigt bidrar den bristande, för att inte säga obefintliga, informationen om börsbolag i andra nordiska länder till att motverka en nordisk börsmarknad.

Medieföreträdare försvarar sig gärna med ett cirkelresonemang på temat ”det finns ändå inget intresse bland läsarna, eftersom de inte handlar på de övriga nordiska börserna”. Nej, tro det – i brist på information blir naturligtvis inga affärer gjorda.

Den andra stora gruppen av syndare är bankerna. De är i sammanhanget kompisar med teleoperatörer, postbolag och andra företag som fått för sig att man kan lägga på vilka extra avgifter som helst bara för att en tjänst involverar passage av en landsgräns. I ett test som Rapidus gjorde för några år sedan var kostnaderna för courtage och leveransavgifter ca tio gånger högre för en skåning som handlade på Köpenhamnsbörsen, jämfört med att köpa aktier på Stockholmsbörsen.

Sämst var de svenska storbankerna, medan vissa Internetmäklare och flera danska banker inte tog ut några extra avgifter. Enligt företrädare för OMX finns det inget i deras prislistor som motiverar en högre avgift hos SEB än exempelvis Nordnet och E*Trade.

Det är alltså upp till bevis för bankerna när den nya nordiska OMX-listan blir verklighet i mitten av nästa år: Dags att sänka avgifterna – och Rapidus har då för avsikt att komma tillbaka med ett nytt test av gränsöverskridande aktiehandel.

Tar handeln bara fart ökar chansen också att medieintresset slutligen vaknar.

Kort sagt: När Köpenhamnsbörsen nästa vecka öppnar en ny, alternativ börslista för mindre bolag är det ytterligare ett steg i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.