När Malmö Stads upphandling av IT-tjänster snart startar igen, efter två bakläxor från länsrätten, närmar sig företagens kostnader det totala inköpsvärde som ramavtalet gäller. Enligt Rapidus beräkning har regionens IT-bolag redan lagt tre miljoner kronor, enbart på att ta fram anbuden. Till det kommer kommunens kostnader för handläggningen. För många kostar offerterna mer än de smakar och mer än vart femte bolag struntade i den andra upphandlingsrundan.
— Vi får se vad tredje gången innebär. Upphandlingen är mycket jobb för både företagen och kommunen. För bolagen blir det en avvägning mot vad de räknar med att få tillbaka, säger Per-Olof Jansson, ansvarig för upphandlingen på Malmö Stad – som nyligen utsågs till årets bästa IT-kommun.
Ramavtalet har ett värde på fyra till sex miljoner kronor och reglerar inköp av bland annat systemutveckling, projektledning och IT-säkerhet. Det tidigare avtalet löpte ut i januari 2005.
— När vi behöver göra om införsäljningen är det en dålig affär på sikt. Våra marginaler är redan pressade och vi kan ägna oss åt andra saker, som ger snabbare payback. På tiden som lagts ner skulle man kunna gjort flera kundbesök, säger Ulf Bonnevier, försäljnings- och marknadschef på Saldab, ett av bolagen som lagt anbud.
De företag som Rapidus talat med bedömer att runt sju arbetsdagar behövs för att ta fram dokumenten. När anbudet görs om, kan hälften av tiden sparas.
— Det krävs mycket mantid för att ta fram uppgifter till anbuden. Att göra det en gång är okej, men ska man göra det tre, fyra gånger är det inte lönsamt att handla med den offentliga sidan, kommenterar en VD, som vill vara anonym.
I beräkningen har kostnaden per mantimme varit 800 kronor, bland de lägsta timdebiteringarna. I det första upphandlingsförsöket, som avbröts i februari, var 47 firmor med. I det andra, som avbröts i september, var det 36. Båda gångerna överklagade bolag som inte valts som leverantörer. Nu blir upphandlingen klar först efter årsskiftet.