fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Därför är TDC regionens vackraste telekombrud i investerarnas ögon

Kort sagt: Ryktena runt den danska teleoperatören TDC handlar inte längre om huruvida bolaget ska köpas upp, utan när det kommer att ske. Två grupperingar av internationella investmentbolag har lagt bud på företaget och när norska konkurrenten Telenor i veckan meddelande att man köper Vodafone Sverige hettade marknaden till ytterligare.

I sin rapport för årets första nio månader visar TDC sin mest attraktiva sida och ökar vinsten, medan svenska TeliaSonera backar.

Av Kristian Svensson

När Henning Dyremose, VD på det danska telekomföretaget TDC, på onsdagen presenterade bolagets delårsrapport myste han – ungefär som en pappa som stolt går mot altaret på sin dotters bröllop. Från att ha varit ett statligt monopolbolag, vid sidan om dåvarande Televerken i Sverige och Norge samt finska Post- och televerket, är nu verksamheten en modern teleoperatör med sina mest närande rötter i mobiltelefoni och bredband.

Och friarna har stått på rad. I mitten av oktober publicerade Wall Street Journal uppgifter om att investeringsfonderna Cinven Group och BC Partners från Storbritannien tillsammans med Apollo Management och Silver Lake Partners från USA ingår i en grupp av bolag som är intresserade av att köpa TDC.

Samma källa har tidigare angett ett konsortium med bland andra Londonbaserade Apax Partners och Permira samt amerikanska Blackstone Group som spekulanter. Det schweiziska telebolaget Swisscom har också nämnts i sammanhanget och någon form av besked från den danska huvudpersonen väntas de närmaste veckorna.

Runt TeliaSonera är det däremot knäpptyst. Efter att Telenor i veckan gått ut med köpet av Vodafones svenska verksamhet ser det ut som att av de forna monopolistera blir TeliaSonera ensamt kvar på glasberget denna gång.

Den danska telefonin föddes 1881 och drevs i mer än hundra år i ett fåtal kommunala och regionala bolag. År 1990 grundades Tele Danmark av Folketinget och de mindre företagen fördes in i det nya moderbolaget.

1994 genomförde Tele Danmark en emission, där bland andra 40.000 danska investerare stoppade in 19,3 miljarder danska kronor i firman. Fyra år senare var företaget helt privatiserat och under 2000, samma år som 30 procent av statligt ägda Telia såldes ut, togs namnet TDC.

På många punkter är TeliaSonera likt sin danska konkurrent. Förutom bakgrunden som statliga monopol är båda starka i sina respektive hemländer. Företagen delar bägge sin omsättning ungefärligt lika mellan fast telenät och mobiltelefoni. Idag har båda bolagen slagit sig in på varandras hemmamarknader och tampas nu om samma bredbandskunder.

Men det finns också skillnader. TDC har bara runt hälften så många kunder, knappt 15 miljoner, som TeliaSonera. I niomånadersrapporterna visar båda bolagen en ökad omsättning, för TDC uppgick den till drygt 35 miljarder danska kronor medan TeliaSonera omsatte knappt 65 miljarder svenska kronor, men det är bara den danska operatören som förbättrar sin vinst.

Resultatet före avskrivningar och engångsposter (EBITDA) uppgick till 9,9 miljarder danska kronor för TDC, jämfört med 9,2 miljarder samma period 2004. TeliaSonera redovisade ett resultat före engångsposter på 22,3 miljarder svenska kronor, jämfört med 22,7 samma period föregående år. EBITDA-marginalen för TeliaSonera är då något högre, 34 procent, än TDC:s på 28 procent under de första nio månaderna av 2005.

TDC har utländsk verksamhet i bland annat Schweiz, Polen och Tyskland medan TeliaSonera finns i bland annat Ryssland, Turkiet och Finland. Just Finland är TeliaSoneras kanske största problemområde med en rejäl kräftgång i niomånadersresultatet. Ryssland och Turkiet beskrivs av en telekomanalytiker som marknader med hög risk, medan TDC:s verksamheter i utlandet anses som mer säkra, men också med mindre chanser till explosiv vinstutveckling.

Mycket av TDC:s attraktionskraft ligger i dess hanterbarhet. Bolaget är relativt litet, mindre än konkurrenten på andra sidan Sundet, och har inga direkt synliga problem. För en rimlig peng kan private equity-bolag, den typ av riskkapitalbolag som investerar i mogna företag med positivt kassaflöde, få kontroll över en verksamhet som med små insatser kan effektiviseras och ge bra avkastning på kort sikt till medellång sikt.

Flickan TeliaSonera blir inte heller vackrare av att föräldrarna, i detta fall svenska och finska staten, fortfarande håller strängt i sitt barn med en drygt 50-procentig ägarandel.

Visst kämpar TDC, liksom TeliaSonera, med att få ner kostnaderna. Bolaget ska banta sin organisation med tio procent, drygt 1.400 personer, de närmaste två åren samtidigt som TeliaSonera drar in på såväl egen personal som inhyrda konsulter. Men när det gäller att dra lystna blickar till sig, är det TDC som lyckas bäst, genom att öka vinsten på en konkurrensutsatt och prispressad marknad.

Kort sagt: Ryktena runt den danska teleoperatören TDC handlar inte längre om huruvida bolaget ska köpas upp, utan när det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.