fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

FRUKOSTREFERAT: Författare bakom bok om IT-yran varnar för nya bubblor

En ny marknadsbubbla håller på att blåsas och kommer spricka inom fem år. Det sa journalisten och författaren Björn Elmbrant på Rapidus frukostmöte. Elmbrant kommenterade vad som låg bakom sekelskiftets IT-hysteri och nämnde vilka branscher som ligger i riskzonen för nästa krasch.

På plats på mötet var bland andra Håkan Nelson från Malmöhus Invest, Medeons chef Charlotte Ahlgren, Daniella Ibis från Elan IT och Innovationsbron Syds chef Sven-Thore Holm.

En ny marknadsbubbla håller på att blåsas och kommer spricka inom fem år. Denna gång kan det handla om fastighetsmarknaden, spelbolag eller Kinas ekonomi. Det menar journalisten och författaren Björn Elmbrant, som gästade Rapidus frukostmöte på tisdagsmorgonen.

— IT-bubblan sprack ungefär tio år efter bank- och fastighetskrisen, men det dröjer inte tio år innan vi får nästa bubbla. Minnet i sådana här sammanhang är inte så långt, säger Björn Elmbrant.

Sveriges sårbarhet i ekonomiska sammanhang går inte att blunda för, menar Elmbrant. Vad som händer i den amerikanska eller kinesiska ekonomin påverkar oss obönhörligen. Är den svenska marknaden också högre värderad än omvärldens, blir fallet extra stort.


— Fastighetspriserna har stigit mest hos oss. Om den amerikanska ekonomin råkar i olag, till exempel ett kursfall på fastighetsmarknaden, får det direkt återverkningar på bostadspriserna i Svedala och Teckomatorp, säger Björn Elmbrant.

Den snabbt växande kinesiska ekonomin ser också lite uppblåst ut, tycker Elmbrant. Även om landet har en stor export, i vissa fall som legoproducent, har Kina även en ansenlig import. Detta gör landet känsligt för förändringar av råvarupriser, till exempel oljepriset. Vidare tycker Rapports forna nyhetsankare att spelbolagsaktier är högt värderade och visar samma känslighet som IT-aktierna gjorde i början av 2000-talet.

Men när en bubbla väl börjat växa är den svår att stoppa. Under sekelskiftets IT-yra hejades utvecklingen på av både media och riskkapitalister i form av börsdriven ekonomijournalistik och att möjligheterna för de nya företagen överdrevs. När bubblan spricker, är det vanliga människor som drabbas, menar Elmbrant.

— Journalister har för lite fokus på vad som händer den vanliga människan.

Som exempel nämner Björn Elmbrant noteringen av Telia. Aktien marknadsfördes som ”folkaktien” och mediernas rapportering handlade till stor del om hur mycket man kunde tjäna på den. Desto mindre skrevs om hur mycket man kunde förlora.

— Börsnoteringen av Telia skedde i en situation när liknande aktier i Europa föll med 40 procent. Men politikerna fullföljde noteringen ändå, främst för att få in pengar till att betala av statsskulden. Det var fel, jag tycker ändå att staten i slutändan ska ta vara på den lilla människan i samhället, säger Elmbrant.


I boken ”Dansen kring guldkalven” ser Björn Elmbrant tillbaka på hysterin kring IT-bolag i slutet av förra seklet.

— Vi hade aldrig fått IT-bubblan om inte Netscape börsnoterats 1995. Bolaget fick en fantastisk börsutveckling på bara några veckor. Många tänkte: det här kan jag också göra, och ett antal företag startades efter samma modell som Netscape.

— I Sverige fick vi nya och spännande företagsledare som Jonas Birgersson och Johan Staël von Holstein. De anställda jag pratat med älskade denna period och skulle inte tveka inför att göra det igen. Det fanns möjligheter för många människor att ta ett stort ansvar i tidig ålder, säger Elmbrant.

Men trots visioner och de tekniska framstegen bar inte alla idéer.

— Föreställningen var att den nya tekniken och Internet skulle ge oss en fantastisk utveckling. Många av affärsidéerna var dock inte mogna, exempelvis kunde personerna bakom e-handelsbolagen inte tänka logistiskt. Men tänk om den nya och den gamla ekonomin hade förenats. Åren kring sekelskiftet dominerades av rop att vi var inne i kunskapssamhället men det intressanta är att vi kastade mycket gammal kunskap åt sidan.


Tisdagens frukostmöte, som hölls hos Moll Wendén Advokatbyrå i Malmö, leddes av Rapidus chefredaktör Thomas Frostberg. Med anledning av att Elmbrant i Internetlexikonet Wikipedia omnämns som socialdemokratisk journalist, och för att motverka detta har satt ett moderat-M på sin kontorsdörr, överlämnade Rapidus en present: en tavla som i mitten har en ställbar pil och politiska partier i kanterna.

— Det är nu 20 år sedan jag jobbade på socialdemokratiska Nya Norrland och ni vet ju själva hur många åsikter man har kvar från 20 år tillbaka i tiden, kommenterar Elmbrant.

Text: Kristian Svensson

Foto: Kristoffer Lindblad

En ny marknadsbubbla håller på att blåsas och kommer spricka inom fem år. Det sa journalisten och författaren Björn Elmbrant […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.