Kontraktsforskningsföretaget Danish Drug Discovery, som i juni knoppades av från Odense Universitetshospital och Syddansk Universitet, är nu redo att ta sina första kunder. Sedan starten har bolaget ägnat sig åt att föra över teknikrättigheterna från universitetet. I dagarna skrivs ett avtal, som bland annat behandlar hur den framtida vinsten ska delas mellan parterna.
— Ingen kund har velat röra oss förrän vi haft ett klart avtal om överföringen av tekniken. Nu är nästa steg att hitta kunder. Vi har fört diskussioner med ett par läkemedelsbolag och räknar med att skriva våra första kontrakt om ett par veckor, säger VD Moustapha Kassem, som även är professor inom stamcellsforskning på Syddansk Universitet.
Danish Drug Discovery undersöker verkan i människoceller av potentiella läkemedel mot ämnesomsättningssjukdomar. Parallellt utför företaget även egen grundforskning runt bland annat diabetes typ II.
Testerna och forskningen baseras på stamceller, som är de första cellerna som skapas hos ett embryo och innehåller människans genetiska byggstenar. De har potential att utvecklas till alla typer av celler i människokroppen, exempelvis hjärnceller, leverceller och muskelceller. Resultaten från forskning på stamceller ligger närmare utfallet hos en framtida patient än vad motsvarande svar från djurundersökningar gör. Danish Drug Discovery menar också att forskningen är snabbare och billigare än experiment på djurceller.
Bolaget ligger i Odense och ägs av de sex anställda.