lördag 5 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Decumas mjukvara i Nintendos nya spel

Lundabolaget Zi Decuma breddar kundgruppen väsentligt, när bolagets mjukvara för tolkning av handskriven text nu lyfts in i Nintendos bärbara spelapparat Nintendo DS.

— Det här är en helt ny marknad och jätteviktigt för oss. Tidigare har vi bara funnits i mobiltelefoner och handdatorer, säger Bo-Göran Jaxelius, chef för Zi Decuma i Lund.

På Nintendo DS kan användarna förutom med vanliga knappar också styra spelen med hjälp av tryckkänsliga skärmar. Där kommer Decumas mjukvara in och Nintendo har köpt språklösningar för Kina, Japan och västvärlden. Enligt Jaxelius finns redan spel där enklare teckentolkning används, bland annat i Japan för att hjälpa äldre med minnesträning. När Nintendo drar igång lanseringen av spel med Decumas lösning vet han inte.

Decuma får i första skedet betalt för anpassningsarbetet, men den stora intäktspotentialen ligger i royalty baserad på Nintendos försäljning.

Detta är det andra prestigefyllda uppdraget på kort tid för Decuma, som köptes upp av börsnoterade Zi Corporation i Kanada i december förra året. Nyligen avslöjades att Decumas mjukvara kommer att finnas i Motorolas nya 3G-smartphone för den japanska marknaden. Motorola är inte bara en ny kund för Decuma, utan även för moderbolaget Zi Corp, som utvecklar mjukvaror som förutsäger ord vid teckeninmatning med mobiltelefonens knappsats.

Zi Decuma har för närvarande elva anställda i Lund och behöver rekrytera, något som enligt Bo-Göran Jaxelius blivit allt svårare i takt med att konkurrensen på arbetsmarknaden hårdnat. Bland annat söker bolaget en utvecklingschef. Dessutom överväger Decuma att utöka med nya språkområden som indiska, thailändska, arabiska och kyrilliska.

Lundabolaget Zi Decuma breddar kundgruppen väsentligt, när bolagets mjukvara för tolkning av handskriven text nu lyfts in i Nintendos bärbara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.