fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Låt Øresund Science Region bli ett tillväxtforum – och slopa Öresundskomiteen

Kort sagt: Om två veckor går Danmark till kommunal- och regionalval för att utse de nya församlingar som officiellt sjösätts när kommunreformen träder i kraft 2007. Politikerna har i den nya strukturen chans att stärka Øresund Science Region och göra det till ett tillväxtforum, i stället för att uppfinna ännu en Öresundsorganisation. Men det kräver att man sätter igång nu. Ett förstärkt Øresund Science Region skulle samtidigt göra Öresundskomiteen överflödig.

Av Keld Broksø

Den 15 november är det dags för val till Danmarks nya storkommuner och de fem storregioners fullmäktige, som blir verklighet när den danska strukturreformen fullföljs den 1 januari 2007.

Precis som vanligt i de danska valrörelserna får man leta med förstoringsglas efter något som handlar om Öresundsregionen.

Rapidus gör ändå ett envist försök att föra in ett Öresundsperspektiv. Vårt förslag, som är både angeläget och brådskande, går ut på att stärka Øresund Science Region (ØSR) till att bli det forum där det framtida näringslivssamarbetet kan ske över Sundet.

Att det brådskar – trots att kommunalreformen genomförs först 2007 – är ingen överdrift, utan har flera förklaringar:

1) Hovedstadens Udviklingsråd, HUR, plågas redan av dödsryckningar innan man slutgiltigt avlivas som organisation och samarbetspartner för Region Skåne i januari 2007. En del påstår till och med att döden redan har inträffat och därför bör avlösaren utses omgående.

2) Det är viktigt att snabbt ge den nya Region Hovedstaden i uppgift att skapa ett nytt forum för Öresundssamarbete. Övergångslösningen i den danska strukturreformen innebär nämligen att existerande kommun- och amtsfullmäktige fortsätter på övertid under nästa år, medan de nya regionernas och storkommunernas fullmäktige ska arbeta med övergången innan de formellt träder till 2007. Region Hovedstaden blir en av fem nya regioner som ersätter dagens 14 amt. Regionerna får bland annat ansvar för sjukhus och näringslivsutveckling. Men i motsättning till Danmarks fyra övriga, kommande regioner har Region Hovedstaden ännu inte åstadkommit ett tillfällig så kallat erhvervsforum, som även ska omfatta framtida näringslivssamarbete i Öresundsregionen. Risken är stor att Öresundsregionen glöms bort och därför är det värt ett försök att ge Øresund Science Region en starkare ställning. En deadline inträffar redan i april 2006, då tillfälliga erhvervsforum enligt lagen måste ha inrättats. Detta erhvervsforum ska utarbeta en samlad tillväxtstrategi för Region Hovedstaden med Öresund som nav. Ett förslag till lösning är grunden för denna analys.

3) De tankar och modeller som just nu skissas för framtidens Öresundssamarbete är luddiga och leder bara till ännu fler avknoppningar. Och fler Öresundsorganisationer är det sista som regionen behöver. Bland annat har HUR:s ordförande Mads Lebech föreslagit ett nytt Öresundsråd, som ska vara officiellt samarbetsforum för politiker, utbildningsorganisationer och näringslivsrepresentanter. Därför brådskar det att, innan modellen slutligen läggs fast, föreslå en tredje och enklare väg framåt: Varför uppfinna något som redan finns?

I stället för att skapa ett nytt Öresundsråd, kan uppgifterna skötas av ett förstärkt Øresund Science Region.

Øresund Science Region är idag en paraplyorganisation för Øresund IT Academy, Medicon Valley Academy, Øresund Environment Academy, Øresund Food Network, Øresund Logistics, Nano Øresund, Diginet Øresund, Øresund Design, Humaniora Øresund, Idræt over Sundet och inte minst Öresundsuniversitetet. Målet är att göra regionen bättre inom samtliga dessa områden.

Med ytterligare några målsättningar blir ØSR just den starka samarbetsorganisation som ett erhvervsforum i Region Hovedstaden behöver på Öresundsområdet.

Både representanter för näringslivs och utbildningsinstanser finns redan i ØSR. Det enda som saknas är en acceptabel politisk representation. När/om dessa politiker träder in i ØSR kommer förstärkningen bland annat innebära att Öresundskomiteen lika gärna kan överlåta förvaltningen av EU:s Interreg-medel och många andra samarbetsuppgifter. ØSR blir i stället den främsta bland offentligt finansierade samarbetsorganisationer.

Resultatet blir inte sämre av att myndigheternas och politikernas samarbete med näringslivet formaliseras genom att de hamnar i samma organisation. ØSR ska existera parallellt med Region Hovedstadens erhvervsforum, med ömsesidig rapporteringsplikt och delvis samma personer bland de danska representanterna. Med denna modell kommer man också runt den skepsis som många inom näringslivets organisationer ofta ger uttryck för när det handlar om Öresundskomiteen och dess brist på dynamik. En omvänd modell, där ØSR inordnas under Öresundskomiteen, skulle därför inte fungera.

Däremot är det naivt att tro att ØSR ska få lov att agera som nationellt övergripande myndighet, men en förstärkt rådgivande roll i förhållande till de svenska och danska regeringarna i Öresundsfrågorna är nödvändig.

Innan ØSR blir en instans som man lyssnar till krävs det dock att det rensas upp i raden av Öresundsorganisationer genom en rad sammanslagningar. Öresundskomiteen är den mest uppenbara startpunkten för ett sådant fusions- och avvecklingsarbete.

Kort sagt: Om två veckor går Danmark till kommunal- och regionalval för att utse de nya församlingar som officiellt sjösätts […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.