onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nanoforskning i Lund backas upp av IBM och Philips

När Lunds universitet på torsdag presenterar sitt stora nanoforskningsprojekt ”NODE”, under Nano Øresunds tredje symposium, sker det med uppbackning av några stora koncerner. Universitetet har nämligen lyckats få med globala spelare som Philips och IBM i projektet, som leds av professor Lars Samuelson. Dessutom deltager Siemens-avknoppningen Infineon Technologies AG och Lundabaserade QuMat Technologies.

EU-programmet IST, Information Society Technology, betalar största delen av projektet. EU-bidraget är på 9,5 miljoner euro. Till det kommer privata bidrag, men hur mycket det handlar om är svårare att summera, eftersom koncernernas forskningsavdelningar runt om i världen bidrar med tid och kunskap. Totalt väntas projektet få ihop 10-20 miljoner euro under de kommande fyra åren.

NODE-projektet handlar om så kallade nanotrådar. De kan till exempel användas som ultrasnabba halvledare till dataöverföring och en stor del av projektet sker inom Öresundsregionen.

— Det är långt kvar innan nanotrådar kan användas i stor skala i kommersiell industri, men forskningsprojektet går ut på att närma sig det målet, säger Martin Magnusson, från Nanometerkonsortiet vid Lunds universitet.

Han ser stor kommersiell potential i projektet.

— Lunds universitet är ledande på området tillsammans med Harvard och universitet i Kalifornien. Förhoppningen är att teknikutvecklingen blir större i regionen och leder till avknoppningar i form av bolag. Detta är en möjlighet för Öresundsregionen att komma in i halvledarindustrin igen. Vi har ingen kvar som utvecklar nya typer av halvledarkretsar och kan därför få en helt ny industri i regionen. Det tror vi ska lyckas, säger Martin Magnusson.

Ett nytt nanolaboratorium vid Lunds universitet spelar också en viktig roll, som ett av de främsta laboratorierna på området i Europa. Bygget ska vara färdigt till jul och maskinerna kommer på plats till våren, med planerad invigning till sommaren. Den budgeterade kostnaden för hus och maskiner uppgår till ca 130 miljoner kronor.

När Lunds universitet på torsdag presenterar sitt stora nanoforskningsprojekt ”NODE”, under Nano Øresunds tredje symposium, sker det med uppbackning av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.